Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette er de nye innvandringskravene:

Danmark vil innføre mye strengere krav til å få statsborgerskap

Danmarks integreringsminister Inger Støjberg vil innføre strengere regler for dansk statsborgerskap, her i samtale med daværende innvandringsminister Sylvi Listhaug .
Danmarks integreringsminister Inger Støjberg vil innføre strengere regler for dansk statsborgerskap, her i samtale med daværende innvandringsminister Sylvi Listhaug . Foto: (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
- Gjør man det, skal man selvfølgelig ikke kunne bli dansk statsborger.

Danmarks integreringsminister Inger Støjberg skal inn i forhandlinger med regjeringens samarbeidspartier om nye regler for statsborgerskap, og hun gjør det nå klart at hun ønsker kraftig innstramming.

- Med disse utspillene ønsker vi å gjøre det klart at det er noe helt særeget med å bli dansk statsborger. Det er absolutt ikke noe man kan komme sovende til, men som derimot er noe man skal gjøre en aktiv innsats for å oppnå. I regjeringen ønsker vi at dansk statsborgerskap kun skal gis til utlendinger som har vært her i mange år, og som tydelig har vist at de både kan vil vil bidra til det danske samfunnet og våres danske verdier, sier Støjberg i en pressemelding.

- Derfor foreslår vi blant annet å stille strengere krav til at man skal kunne forsørge seg. Og så er det et helt fundamentalt prinsipp om at hvis man har begått alvorlig kriminalitet i Danmark, så skal man selvfølgelig ikke kunne bli dansk statsborger, understreker hun.

Dette er de nye kravene

Regjeringen vil blant annet gjøre følgende:

  • Skjerpe kravet til selvforsørgelse, slik at man blant annet ikke kan få statsborgerskap om man har mottatt offentlige ytelser de to siste årene.
  • Skjerpe kravet om vandel. En skal permanent utelukkes fra dansk statsborgerskap hvis en blant annet har begått vold mot barn, seksualforbrytelser eller gjengrelatert kriminalitet.
  • Det skal innføres en karenstid opp til 10 år, varierer avhengig av alvorlighetstgrad, for en lang rekke andre typer lovbrudd - inkludert trafikkbøter over 4000 kroner.
  • En skal ikke kunne få statsborgerskap om en har gjeld til det offentlige.
  • En må være med i en dansk statsborgerskapssermoni i sin hjemkommune der man blant annet må underskrive en erklæring om at man skal overholde grunnloven.
  • Det skal opprettes en egen legenemnd som skal gi en «second opinion» ved usikkerhet rundt legeerklæringer.
  • En må ha bestått en språktest, kaldt Dansk 3.
  • Man må bestå en statsborgerskapsprøve med spørsmål om det danske samfunn og dansk historie.

Skal i forhandlinger

Hva av tiltakene som faktisk blir innført etter forhandlinger med partiene Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti er ikke klart.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!