Landet Israel har overrasket alle i vaksinekampen. I skrivende stund har landet satt første dose med vaksine på 93,5 prosent av befolkningen.

Det har fått flere statsministre i Europa til å sperre opp øynene. Mandag ble det klart at Danmarks statsminister Mette Fredriksen skulle reise til Israel for å lære mer. Østerrikes forbundskansler Sebastian Kurz har også meldt sin interesse.

Nå bekrefter Israels statsminister Benjamin Netanyahu at de vil diskutere en felles avtale.

Kommentar: FHI fryktet 30.000 korona-pasienter. Nå har 318.000 fått vaksine. Hvorfor stenger vi likevel ned?

– Israel vil diskutere et mulig samarbeid om vaksine med Østerrike og Danmark, sier han ifølge Reuters.

Et av temaene er «internasjonalt samarbeid for å produsere vaksiner».

Nyheten kommer etter det har vært kraftig kritikk i danske medier mot vaksinestrategien i EU, hvor det er hevdet at EU har vært for trege med å signere avtaler, gjort for lite innkjøp, og at fordelingsmekanismene ikke fungerer godt nok.

Les mer: Undersøkelse: Halve befolkningen bruker munnbind feil

Kurz gikk et steg lengre i kritikken av EU, og erklærte:

– Vi kan ikke lenger være avhengig av kun EU for produksjonen av andregenerasjons-vaksiner.

Land som Polen og Slovakia har også gått utenfor EU for å få opp tempoet på vaksineringen. Slovakia bestilte nylig to millioner doser med Sputnik V-vaksine fra Russland.

– Vi var enige i sommer om at vaksinene fra EU til landene skulle bestilles i god tid og godkjennes raskt. Selv om tilnærmingen er riktig, har EMA (europeiske legemiddelbyrået) vært for trege i å godkjenne vaksiner, og det er flere flaskehalser på veien fra farmasiselskapene, sier Kurz ifølge Politico.

Tirsdag kl. 14.00 har regjeringen kalt inn til pressekonferanse om vaksinestrategien. I skrivende stund har 6,13 prosent av befolkningen i Norge fått den første dosen med vaksine. 3,02 prosent er fullvaksinerte.