RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Danmarks John Irving

Sist oppdatert:
Er det mulig å skrive en roman med handling fra Bergen basert på muntlig overlevering? Morten Ramsland har klart det.

(Bergen/TV 2 Nettavisen): - Bergen svarer så absolutt til forventningene, sier danske Morten Ramsland og kikker opp mot Fløyen.

Sammen med et dansk kamerateam er den danske forfatteren i Norge for å promotere romanen «Hundehode» som har toppet bestselgerlistene i hjemlandet. Hittil har den solgt i 130.000 eksemplarer og den er solgt for utgivelse i 13 land, blant andre England, Frankrike, Tyskland og Russland.

Nervøs for bergensere
«Hundehode» er en slektsroman med handling fra blant annet Bergen og Danmark. Historien om den norsk-danske familien starter i Bergen på 1930-tallet og ender i Danmark der familien etablerer seg - etter diverse stikkveier via Oslo og Tyskland.

Ramsland, som har bergensk far, var aldri i Bergen for å gjøre research til romanen. Istedet beskrives Bergen gjennom farmorens øyne.

- Jeg har kun vært i Bergen som barn, forteller han.

- Jeg er ute etter å få frem den fiktive overleveringen av byen som min farmor fortalte om, sier han og innrømmer at han er spent på hvordan bergenserne vil reagere på at deler av byen er fiktiv i romanen.

- Er det din egen slektshistorie du har skrevet?`

Grotesk realisme
- Nei. Jeg har tatt de beste historiene fra min egen familie og funnet opp resten, men selve rammen - måten de flytter rundt på er tatt fra min familie, sier Ramsland.

35-åringen har fått en rekke litterære priser for denne romanen. Senest danske P2s romanpris. Men suksessen var på ingen måte forventet. Ramslands første roman var ingen suksess og som hobbymaler talte han på knappene.

- Jeg regnet overhodet ikke med suksessen. Jeg hadde tonet ned forventningene etter debuten for åtte år siden. Selv om det var en god bok, var jeg tydeligvis den eneste som synes det, humrer han.

Flere av anmelderne har sammenlignet Ramsland med John Irving. En sammenligning han absolutt kan leve med.

- Irving er en av mine tre største favorittforfattere. Jeg lar meg inspirere av så mange som mulig, sier han og kaller stilen sin for grotesk realisme.

- Jeg har en forkjærlighet for det groteske og liker å skrive med stor takhøyde.

- Føler du noe forventningspress når du nå skal i gang med din neste roman?

- Nei. jeg har brukt så mye tid på å snakke om «Hundehode» og jeg kommer til å gjøre meg helt ferdig med den før jeg begynner på nytt. Jeg vil ikke lage noen kopi av «Hundehode». Jeg vil starte med blanke ark.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere