Gå til sidens hovedinnhold

Danse-Mikkel må betale

Tapte rettssak.

(iOslo.no) Mikkel Gaup og hans familie tapte erstatningssaken mot Staten. Etterkommerne av Mikkel Andersen Gaup, deriblant «Skal vi danse»-deltaker Mikkel Gaup saksøkte Staten ved Landbruks- og matdepartementet og krevde 25 millioner kroner.

Etterkommerne hevdet at staten hadde tatt fra ham retten til å drive med rein i Susendal i Nordland urettmessig.

12.000
Ifølge dommen hadde Mikkel Andersen Gaup fått to tilskudd på til sammen 12.000 kroner i 1963 og -64 for å kjøpe rein til reindrift i Susendal. Tilskuddet ble ikke benyttet.

I 1965 flyttet Gaup til Alta, og søkte om å få overføre tilskuddet for å drive rein der. Denne søknaden ble avslått. Gaup returnerte aldri til Susendal, og retten til reindrift i området ble derfor tatt fra ham i 1966. Mikkel A. Gaup døde i 2003. Mikkel Gaup er hans barnebarn.

Etterkommerne hevdet at departementet nektet Gaup å returnere til Susendal, og at det faktum at Mikkel A. Gaup reiste til Alta ikke ifølge reindriftsloven skulle medføre at retten til å drive reindrift opphørte.

Foreldet
I tillegg mener de retten til å drive reindrift på stedet var tidsubegrenset.

Staten på sin side mente at reinbeitet på Susendal gikk dårlig, og at det var årsaken til at Gaup forlot stedet. De mente også at kravet var foreldet.

De fikk støtte av Oslo tingrett i dette.

«Retten legger derfor til grunn at saksøkerne erkjenner at erstatningskrav som bygger på Lappefogdens uttalelser i brev 29. september 1966 er foreldet.»

Mikkel Gaup og hans familie må også betale saksomkostninger til staten, pålydende 38.800 kroner.

Les flere nyheter fra iOslo.no.

Reklame

Black Friday: 20 kupp du gjør på sport og friluft