FORNEBU (Nettavisen): Dansende gjorde nybakt mamma og Oslos miljøbyråd, Lan Marie Nguyen Berg, sin entre for landsmøte.

I sin tale gjorde hun narr av flere Frp-statsråder:

- VG skriver om «bompengekrisen», og Frp innkaller til krisemøte. Tenk det - at et parti kan ha samferdselsministeren og finansministeren i seks år, og så kommer det plutselig en bompengekrise seilende helt ut av det blå, sa hun.

Og salen likte det de hørte.

- Vi har en klimakrise. Vi har en naturmangfoldkrise. Det er helt krise at nordmenn lever med helseskadelig luft og utrygge skoleveier, og at folk må sitte på overfylte busser i kø bak matpakkekjørere, fortsatte hun.

Men:

- Vi har mange kriser, men vi har ikke en bompengekrise.

- Kjære landsmøte, jeg elsker bomringen. Ikke fordi jeg elsker å betale avgifter. Men fordi bomringen er rettferdig og fordi den virker, sa miljøbyråden.

Hun er tilbake i politikken i august, akkurat tidsnok til valginnspurten frem til 9. september.

Lan Marie Nguyen Berg utdypet hvorfor hun mener bomringen er så viktig:

- Bomringen hjelper alle de tusenvis av barna i Oslo som har astma og rammes av høy luftforurensning. Den hjelper alle som ikke har råd til bil og er avhengig av bedre kollektivtransport. Den gjør hverdagen tryggere for barn som vil gå eller sykle trygt til skolen.

Hun nevnte også luftkvaliteten i sin tale:

- Den bidrar til at lufta er bedre enn på mange år. Til at klimautslippene går ned. Til mindre biltrafikk. Og bomringen sikrer penger vi trenger til å bygge ut T-banen, trikken og sykkelveier, den reduserer biltrafikken og gjør det tryggere og triveligere å gå og sykle i byen.

- Lan er Super-viktig for MDG

Tidligere nasjonal talsperson for MDG, Rasmus Hansson, er full av lovord om 32-åringen.

- Hvor viktig er Lan Marie som velgermagnet for MDG?

- Lan er kjempeviktig, hun er på mange måter Norges tøffeste og meste respektable politiker, sier han til Nettavisen.

- Hun kom fra ingen steder, ble behandlet så skrekkelig som nesten ingen andre politikere i moderne tid har blitt, sto i den stormet og har vunnet. Nå gjennomfører hun er politikk i Oslo det er stor begeistring for.

- Norges fineste smil

Hansson fremhever følgende egenskaper:

- Hun er råsterk, tåler mer enn de aller fleste og er veldig lærenem og troverdig. Det kombinerer hun med å være blid, folkelige og avslappet, mener Hansson.

- Ja, så har hun Norges fineste smil, mener MDGs tidligere sjef.