RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dansk familie løslatt av pirater

Foto: DR NYHEDER
Sist oppdatert:
Den danske familien som har vært fanger hos somaliske pirater siden februar, er satt fri.

Det bekrefter det danske utenriksdepartementet overfor DR Nyheder.

- Vi kan nå bekrefte at de syv danskene som har blitt holdt av pirater, er blitt løslatt. De er nå på vei til Danmark og har det etter forholdene bra, sier kontorsjef ved dansk UD, Charlotte Slente, til TV-kanalen.

Tatt som gisler i i februar
Den danske familien, som består av Jan Quist Johansen, Birgit Marie Johansen og barna deres Rune (17), Hjalte (15) og Naja (13), ble sammen med to medhjelpere tatt som gisler av piratene i februar måned da de var på jordomseiling i Det indiske hav.

Danske myndigheter sier de ikke har deltatt i forhandlingene med piratene, og kan dermed ikke opplyse om det har blitt utbetalt løsepenger.

- Det er pårørende til familiene og de to gastene som har vært med i forhandlingene. Det har vært et privat sikkerhetsselskap involvert, men mer kan jeg ikke si, sier Slente.

- Ikke mer enn tre millioner
Ekspert på piratvirksomhet og Somalia, Stig Jarle Hansen, sier det trolig har blitt utbetalt løsepenger for å få frigitt gislene.

- Det antar jeg som ganske sikkert. Det er forskjellig tall som sirkulerer, men det er nok ikke mer enn tre millioner dollar, sier førsteamanuensis i internasjonale relasjoner ved Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås, Stig Jarle Hansen, til Nettavisen.

Familien har sittet i fangenskap i drøyt seks måneder før de til slutt ble løslatt. Hansen sier det er normalt at gisler blir værende i fangenskap i så mange måneder.

- Det er ganske normal tid. Litt raskere enn gjennomsnittet, men ikke så mye, sier Hansen.

- En advarsel til alle andre
- Jeg er veldig glad for at dette har skjedd og at man har fått dem ut. Det må bare være en advarsel til alle andre som har lyst til å seile i dette området, at dette ikke er veldig lurt, sier han.

De somaliske piratene har vært i kontakt med danske aviser tidligere i år. Hansen sier dette er en ny trend blant pirater.

- Det som er spesielt i denne saken, er at piratene har brukt pressen i Danmark veldig aktivt, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere