- Jeg har snakket med flere av mine kolleger, og alle er klare til å ta en fyraftensbajer, en øl etter arbeidet, sier restaurantsjef Rohit Rimal på Ved Kajen i Nyhavn i København, til Nettavisen. Gleden er stor i utelivsbransjen over at siste rest av smittevernrestriksjoner fra sentralt hold nå kastes over bord.
Les også: Regjeringen har varslet store lettelser - i dag kommer fasiten
Fra og med 1. februar gjelder nye regler for covid-håndteringen i Danmark. Kort fortalt er det nesten ingen regler igjen. Diskotek og nattklubber åpner igjen, det er lov å skjenke alkohol også nattestid igjen, munnbindkravet er borte blant annet fra offentlig transport og på restauranter, og koronapasset behøver du ikke å vise fram når du for eksempel skal på restaurant.
Se regjeringens korona-pressekonferanse klokka 19.00:
Da Nettavisen møtte Rimal tidlig i januar, spådde han at Danmark ville vende tilbake til normalen en gang i mars. Nå jubler han over beslutninger om at regjeringen allerede i dag, tirsdag, opphever alle koronarestriksjoner og om få dag fjerner koronaviruset fra listen over samfunnskritiske sykdommer.
Forventer koronaturister
Det er lavsesong for utestedene i Nyhavn i februar. I tillegg er været vått og kaldt i den danske hovedstaden tirsdag, men Rimal gleder seg til å se utelivet vende tilbake til normalen og forventer å se flere som vil feire den nyvunne friheten i tida som kommer.
- Vi regner med å se en del koronaturister i Nyhavn både fra Norge og Sverige den nærmeste tiden nå når vi kan holde åpent utover natten og til klokka 5-6 om morgenen, sier han.
På jobb uten munnbind
Fra og med i dag forsvinner også kravet om munnbind og koronapass for å komme inn på barer og restauranter. På restaurantene har folk blitt vant med å møte servitører med plastvisir foran ansiktet.
- Det blir deilig å gå på jobb uten munnbind og å slippe å sjekke gjestenes koronapass.
- Ja, har du kastet munnbindet?
- Ja, det har jeg kastet for godt, sier Rimal.
Fire koronatiltak som blir værende
Koronaviruset er fortsatt til stede i det danske samfunnet i fullt monn, og Danmarks Radio peker på at danskene fortsatt må regne med å møte noen begrensninger. Forskjellen er at det nå er opp til hver enkelt, til bedriftseiere og offentlige etater å avgjøre hvilke regler som gjelder. Blant annet danskene regne med at håndspriten blir stående i butikker og på kinoer. Utendørs levering av barn i barnehagen kommer trolig til å fortsette flere steder. Skjerpet renhold fortsetter etter alt å dømme flere steder, blant annet på DSBs passasjertog. Og selv om avstandskravet oppheves, må danskene regne med fortsatt å møte anbefalinger og anvisninger om å holde avstand, blant annet på supermarkeder, melder Danmarks Radio.
Holder øye med ny omikron-variant
En ny studie fra nettopp Danmark viser at en ny variant av omikron, BA.2, sprer seg i samfunnet, melder Statens Serum Institut. Studien viser at hvis en person i husstanden din er smittet med BA.2 er det generelt 39 prosent risiko for at øvrige husstandsmedlemmer blir smittet i løpet av den første uka. Hvis vedkommende derimot er smittet med BA.1, er risikoen 29 prosent. Studien er gjennomført i perioden fra 20. desember til 18. januar i 8541 danske husstander. Studien viser at risikoen for å bli smittet er høyest blant uvaksinerte og at revaksinasjon beskytter enda bedre mot å bli smittet av begge variantene enn det to omgange med vaksine gjør. Vaksinerte har likevel en høyere risiko for å bli smittet med BA.2 i forhold til BA.1, ifølge Statens Serum Institut.
Økende smitte, fallende sykehus-press
På tross av økende smitte i samfunnet avtar presset på intensivavdelingene på danske sykehus, melder Sundhedsstyrelsen (tilsvarer Helsedirektoratet) tirsdag. Antallet pasienter med covid-19 på intensivavdelingene fortsetter å synke. I flere regioner er man i ferd med å redusere covid-beredskapen. På grunn av det høye sykefraværet, er det likevel ikke realistisk å vende tilbake til normal aktivitet i løpet av de nærmeste ukene.
Sundhedsstyrelsen anslår at toppen 250 til 200 av de pasientene som er innlagt med covid-19 har en nedre luftveisinfeksjon, og det forventes at dette vil falle ytterligere. Kombinasjonen nedre luftveisinfeksjon og andre risikofaktorer som høy alder, overvekt og andre sykdommer eller manglende vaksinasjon, kan øke risikoen for alvorlig lungesvikt hos covid-pasientene.
- Selv om antallet smittede stiger, ser vi samtidig at antallet av innlagte på intensivavdeling faller, at færre pasienter frå et alvorlig sykdomsforløp. Det er svært oppmuntrende at vi fortsetter opplever et fall på intensivavdelingene. Det er uttrykk for at omikronvarianten i mindre grad fører til nedre luftveisinfeksjon og at den danske vaksineinnsatsen virker, skier Helene Probst i Sundhedsstyrelsen ifølge en pressemelding.