Forskerne har foreløpig undersøkt 60 tidligere smittede som ikke har vært innlagt på sykehus. Av disse hadde to av ti langvarige problemer med luktesansen, det vil si tre måneder etter smitten.

Les også: Sør-Afrika gir opp smittesporingen

Det opplyser Preben Homøe, professor i øre-, nese- og halssykdommer ved Sjællands Universitetshospital.

– Når vi spør folk, så er det en hel del som ikke har lagt merke til at de egentlig har hatt problemer med luktesansen. Men når vi tester dem, så er det problemer med nedsatt luktesans, endret luktesans eller til og med helt opphevet luktesans, sier han.

Les også: Hvis du er usikker på om hurtigtesten funker på omikron, bør du lese dette

Funnene stemmer overens med svensk forskning fra oktober.

Om lag 300.000 svensker ble da anslått å ha mistet luktesansen etter å ha hatt covid-19.

Sverige har to mottak for lukt- og smaksforstyrrelser, det ene på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge, det andre i Lund. Mens det første åpnet i september, har mottaket i Lund eksistert i flere år. Under hele koronapandemien har pågangen vært stor.

– Vi får pasienter fra hele Sverige. Jeg får brev hjem til meg og blir kontaktet fra alle hold, sa Charlotte Cervin-Hoberg, som er biomedisinsk analytiker innen øre-nese-hals, den gang.

Les også: Koronasymptomene har endret seg. Våkner du med noen av disse plagene, da er beskjeden krystallklar (+)

Infeksjoner, hodeskader og nevrologiske sykdommer kan også påvirke luktesansen, men de fleste som søker hjelp nå, er covid-pasienter.

Covid-19 kan både føre til tap av luktesans og forvrengt luktesans. Svenske Eva Höglund fortalte i oktober at alt utenom vaniljeis smaker og lukter som sigarettsneiper eller råttent kjøtt.

– Jeg ser på jordbær, men det lukter så ille at jeg nesten kaster opp, sier Höglund, som fikk covid-19 i april 2020.