RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dansk kvinne drept i Kabul-angrep.

HER SKJEDDE ANGREPET: Det var restauranten i bakgrunnen som ble angrepet i fredagens terrorangrep.
HER SKJEDDE ANGREPET: Det var restauranten i bakgrunnen som ble angrepet i fredagens terrorangrep. Foto: Rahmat Gul (AP Photo)
Sist oppdatert:
I alt 21 mennesker ble drept i angrepet mot den populære restauranten.

KABUL (NTB-AFP-DPA): En dansk kvinne er blant de drepte i angrepet mot en restaurant i Kabul fredag, ifølge nyhetsbyrået Ritzau. Til sammen ble minst 21 mennesker drept.

Blant de døde var til sammen fem kvinner, opplyser politisjef Mohammed Zahir i Kabul til nyhetsbyrået AFP. Også Det internasjonale pengefondets (IMF) representant i Afghanistan og fire FN-ansatte ble drept i angrepet utført av Taliban-opprørere fredag.

Det danske utenriksdepartementet bekrefter overfor Ritzau at en danske døde i selvmordsangrepet. Dansken jobbet for den europeiske politiorganisasjonen EUPOL, og ifølge Ritzaus kilder dreier det seg om en kvinne.

13 av de døde skal være utlendinger.

– Slike målrettede angrep mot sivile er fullstendig uakseptabelt og er et opplagt brudd på internasjonal humanitærrett, sier generalsekretær Ban Ki-moon via FN-talsmann Farhan Haq.

IMF-topp død
Den 60 år gamle libaneseren Wabel Abdallah har ledet IMFs kontor i den afghanske hovedstaden siden 2008.

– Dette er tragiske nyheter, og alle oss ved fondet er knust, sa IMF-sjef Christine Lagarde i en uttalelse fredag kveld.

Det britiske utenriksdepartementet bekrefter at en brite ble drept. Også to canadiere døde i angrepet.

– Dette er en brutal terrorhandling som ikke kan gå ustraffet, sier Canadas utenriksminister John Baird i en uttalelse.

Selvmordsangrep
Tre personer sto bak angrepet mot restauranten Taverna du Liban, som ligger i ambassadestrøket i Kabul og ikke langt fra den norske ambassaden.

En selvmordsbomber sprengte seg utenfor restauranten, og to personer stormet inn i lokalet og begynte å skyte.

– Det var tre angripere. Alle er drept, opplyser Kabuls politisjef Mohammad Zahir til nyhetsbyrået DPA.

Elitesoldater rykket ut for å stenge av området mens det fortsatt ble avfyrt skudd. Norske spesialsoldater deltok i aksjonen som veiledere for det afghanske politiets antiterrorenhet Crises Response Unit (CRU).

– Noen norske mentorer er med på oppdrag og i operasjonene som CRU rykker ut på, sier major og pressetalsmann Eystein Kvarving i Forsvaret til NTB.

Populær restaurant
Ingen ansatte ved den norske ambassaden er kommet til skade, opplyser Utenriksdepartementet til NTB.

– Norge fordømmer terroraksjonen i Kabul på det sterkeste. Våre tanker går til de mange berørte og deres pårørende, sier utenriksminister Børge Brende (H) i en uttalelse.

Taliban har tatt på seg skylden for angrepet, og en talsperson for gruppen sier at flesteparten av de drepte utlendingene er tyskere. Det er ikke bekreftet av tyske myndigheter.

Restauranten der angriperne slo til, er populær blant ambassadeansatte og andre utlendinger som jobber i Afghanistan. Mange velstående afghanere bor også i Wazir Akbar Khan-nabolaget.

Restauranten hadde blant annet væpnede vakter, og gjestene må gjennom minst to ståldører for å komme inn i lokalene.

– Jeg satt med vennene mine på kjøkkenet da det eksploderte og røyken fylte kjøkkenet, fortalte kebabkokken Abdul Majid til AFP samtidig som han ble behandlet for beinbrudd på et sykehus i nærheten.

– En mann kom inn mens han ropte og begynte å skyte. En av mine kolleger ble skutt og falt. Jeg løp mot taket og kastet meg over på naboeiendommen, sier han. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere