Danskene er stadig nærmere et portforbud, etter at man tirsdag besluttet å heve risikonivået i landet til nivå fem. Det er det høyeste nivået.
Derfor må man nå begynne å se over om koronastrategien blir utført på riktig måte, mener professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet, Hans Jørn Kolmos.
Han advarer spesielt mot bruken av ansiktsvisir.
- Det har ikke vært et alternativ til munnbind på noe som helst tidspunkt, men likevel har det blitt brukt i det offentlige rom, sier han til Ritzau ifølge Extra Bladet.
Les også: FHI åpner for å bruke samme kontroversielle vaksine-strategi som Storbritannia
- Kun utvalgte situasjoner
Han mener at om noen er smittet, og bruker visir, så er det ikke like effektivt som ved bruk av munnbind. Det sitter nemlig tettere på ansiktet.
Kolmos legger til at visir har blitt brukt i helsetjenesten som et supplement til munnbind for å beskytte øynene. Danskenes svar på Helsetilsynet, Sunhedsstyrelsen, anser heller ikke visir som et alternativ til munnbind i sine anbefalinger.
- Et visir sitter ikke like tett rundt ansiktet ditt som et munnbind gjør, og kvaliteten kan variere, noe som kan påvirke hvordan den beskytter deg og andre. Derfor anbefales visir kun i utvalgte situasjoner hvor man ikke kan bruke munnbind, lyder rådene fra danske helsemyndigheter.
Les også: Studie om munnbind: - Det er ikke lenger tvil
- Mer skade enn nytte
Det er særlig de små visirene som bare dekker munnen og nedre del av ansiktet som Kolmos er bekymret for.
- Jeg mener det er fullstendig mangel på dokumentasjon at de fungerer. Så de kan risikere å gjøre mer skade enn nytte, og det er noe vi må se på, sier han.
I tillegg til visir peker Kolmos på bedre smittesporing som et område man også kan forbedre seg på.
- Vi har vært bakpå, og ting har vært litt på vent til tider fordi man av forskjellige årsaker ikke har hatt ressursene til det. Det må rettes opp, mener han.
Les også: Helsearbeider på sykehus bøtelagt for karantenebrudd: – Skuffende og sjokkerende
- Urovekkende
Danmarks statsminister Mette Frederiksen måtte tirsdag konstatere at landet igjen måtte innføre nye smittevernstiltak.
- Den siste tidens utvikling har vært svært urovekkende, sa hun og viste til at den britiske mutasjonen av koronaviruset har spredd seg i Danmark.
Maksgrensen for offentlige forsamlinger blir nå fem personer i Danmark, ned fra ti. Samtidig anbefales man å ikke møte mer enn fem personer utenfor egen familie i privat regi.
– Vi kommer med en sterk appell om å avlyse alle avtaler som kan avlyses, sier Frederiksen.
I tillegg økes den anbefalte avstanden til andre til to meter når man ferdes i butikker og i det offentlige rom. Tiltakene innføres fra onsdag. Foreløpig gjelder de til 17. januar, men de kan forlenges.
Nivå fem betyr ifølge danske helsemyndigheter at det er snakk om utbredt smitte i samfunnet, at helsevesenet er presset og at det er fare for at kapasiteten på sykehusene kan bli sprengt.
Les også: Høie om rekordhøyt smittetall: – Utviklingen vi var bekymret for