Det framkommer i en rapport som ble offentliggjort fredag formiddag. Rapporten er utarbeidet av en utvidet ekspertgruppe som skulle vurdere hva som lå bak den danske regjeringens beslutning om å stenge ned samfunnet.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen har gjentatte ganger fastholdt at det var en «bred myndighetsgruppe» som anbefalte nedstengningen av det danske samfunnet i mars i fjor.

Les også: Danskene får klar beskjed om jobb og korona. Nå må Erna si det samme

- Primært Statsministeriet som sto bak planen

Den 595 sider lange rapporten konkluderer imidlertid med at det primært var Statsministeriet (den danske statsministerens kontor) som utarbeidet planene om å stenge ned samfunnet, skriver Jyllands-Posten.

I Danmark har det vært en debatt om hvorvidt statsministeren snakket sant på den historiske pressekonferansen 11. mars, da det ble kjent at samfunnet skulle stenges ned.

Påfølgende dag, 12. mars, besluttet også den norske regjeringen å stenge ned samfunnet.

Frederiksen uttalte den gang at regjeringens beslutning om å stenge ned samfunnet, skjer etter anbefaling fra myndighetene, skriver danske BT.

- Derfor er det myndighetenes anbefaling at vi stenger all unødvendig aktivitet på disse områdene i en periode. Vi anvender med andre ord føre var-prinsippet. Og derfor tar myndighetene følgende skritt, sa statsministeren den gang og fortsatte å ramse opp diverse tiltak og restriksjoner.

Rapporten konkluderer med at statsminister Frederiksen ikke hadde belegg for å si at myndighetene anbefalte den omfattende nasjonale nedstengningen i mars i fjor.

Les også: Dansk professor: - Visir ikke et alternativ til munnbind

Nedsatte en egen ekspertgruppe

Flertallet i det danske Folketinget besluttet i juni i fjor å nedsette en egen ekspertgruppe for å undersøke bakgrunnen for nedstengningen, og for å få klarhet i hvilke myndigheter som hadde anbefalt det.

Ekspertgruppen har gjennomgått notater, e-poster og referater uten å finne noen myndigheter som har uttenkt planen om nedstengning, med unntak av Statsministerens kontor, skriver danske medier.

Ekspertene konkluderer med at verken AC-gruppen (stab bestående av høytstående embetssjefer) Nasjonal Operativ Stab (en krisestab som koordinerer korona-innsatsen) eller Sundhedsstyrelsen (det danske folkehelseinstituttet) utarbeidet planene om nedstengning.

«I kombinasjon med den tette styringen og kontrollen av covid-19-håndteringen, som Statsministeriet utøver fra og med 27. februar, tyder fraværet av alternativ opphav til nedstengningsplanene på at planen for nedstengning, som ble kunngjort på pressekonferansen i Statsministeriet den 11. mars, i all vesentlighet ble unnfanget i Statsministeriet,» lyder rapporten.

- Forsøkte å tegne et falsk bilde

Innholdet i rapporten blir møtt med sterke reaksjoner fra opposisjonen.

- Dette tenger et bilde av at Mette Frederiksen har forsøkt å tegne et falsk bilde av grunnlaget for nedstengningen. Hun har muligens gitt danskene inntrykk av noe som viser seg ikke å holde vann, sier formann i Dans Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl, i en uttalelse til danske medier.