*Nettavisen* Nyheter.

Dansk SF i full krise

København (NTB-Ritzau): Det danske regjeringspartiet Socialistisk Folkeparti (SF) er i akutt krise og dypt splittet før Folketingets finanskomité torsdag skal godkjenne en avtale om energiselskapet DONG Energy.

Bakgrunnen er en avtale som den rødgrønne regjeringen i oktober 2013 inngikk om kapitalutvidelse i selskapet som er Danmarks største energiselskap.

Særlig avtalen om å la den amerikanske investeringsbanken Goldman Sachs kjøpe 19 prosent av aksjene har utløst striden i SF. Goldman Sachs ble beryktet i forbindelse med finanskrisen i USA, da banken både tilbød høyrisikolån til boligkjøpere og samtidig spekulerte i at boligmarkedet ville kollapse.

Men striden ser ut til å skape en katastrofesituasjon for SF, som kan miste både velgere, medlemmer og medlemmer av Folketinget hvis partiets parlamentarikere stemmer for regjeringens avtale. Stemmer de imot, kan det skape store vansker for SFs framtid i regjeringen.

En antydning om hvor sensitivt onsdagens møte er, er at partiet verken vil opplyse når eller hvor møtet finner sted. SFs utenriksminister Holger K. Nielsen har avbrutt en reise i Afrika for å delta på møtet. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.