*Nettavisen* Nyheter.

Danske hasjlangere vil betale skatt

Langerne i Pusher Street i Christiania ber om å få betale skatt. De driver riktignok ulovlig virksomhet, i og med at de selger hasj, men de håper på legalisering og vil ha sitt på det tørre med skattefuten.

03.06.13 08:01

København (NTB-Ritzau-TT): I dag selges det hasj fra mellom 25 og 30 boder i den såkalte Fristaden. De kommunale myndighetene i København, der Christiania ligger, har foreslått å gjøre hasjsalget lovlig, skriver den danske avisen Politiken.

- Vi kan garantere at 99 prosent av selgerne ønsker en slik løsning. Alle vil helst kunne drive en lovlig forretning her, sier en mann som ikke vil stå fram med navn, men som Politiken presenterer som «en framtredende pusher».

«Akkurat som andre»
- Det er ikke noe vi heller vil, enn å kunne gå herfra om kvelden og legge pengene i en nattsafe. Vi vil gjerne kunne gjøre akkurat som andre som driver handel, understreker mannen.

Men han kan foreløpig ikke regne med særlig politisk støtte.

Danmarks justisminister, sosialdemokraten Morten Bødskov, og hans partifelle Frank Jensen som er overborgermester i København, vender begge tommelen ned.

- Svaret på alle forslag om legalisering kan skrives med tre bokstaver: N-E-I, sier Bødskov.

- Jeg kan bare gi pusherne ett råd: Slutt med den ulovlige virksomheten. Finn dere et hederlig arbeid i stedet, sier Frank Jensen.

Millionsalg
Hasjsalget gir selgerne og deres bakmenn store inntekter, viser beregninger fra blant andre Københavns politi.

Beregningene viser at salget i København kommer opp imellom 750 millioner og 1 milliard danske kroner per år. Dette tallet gjelder hele den danske hovedstadsregionen, og ikke bare det forholdsvis lille området Christiania.

Dansk politi har ifølge Politiken den siste tiden gått til aksjoner som har presset salget i Christiania ned. Københavns politidirektør Thorkild Foged sier at han ser på hasjlangerne som organiserte kriminelle, og at målet med aksjonene nettopp har vært å dempe salget.

Den såkalte Fristaden Christiania er et område på rundt en tredels kvadratkilometer og med snaue 1.000 beboere sørøst for Københavns sentrum. I 1981 ble det okkupert av såkalte slumstormere, og siden da har innbyggerne styrt seg selv.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag