Danske helsemyndigheter: - Dropp kumelk til barn under ett år

Danske helsemyndigheter ber danske foreldre gjøre som i Norge. Dropp kumelk til barn under ett år.

Danske helsemyndigheter ber danske foreldre gjøre som i Norge. Dropp kumelk til barn under ett år. Foto: Josann Lien (Getty Images)

Nå skal danske mødre gjøre som i Norge.

(SIDE2): Sundhedsstyrelsen i Danmark gjør en kuvending og innfører det samme kostholdsrådet som Norge har hatt i lang tid. Dropp kumelken til barn under ett år.

Tidligere har det vært greit for danske foreldre å introdusere babyer for kumelk fra seks måneders alder, da gjerne i varianten søtmelk, som kan sammenlignes med helmelk. Men nå er det lettmelk som gjelder, også i Danmark.

Fakta

Kostholdsrådene for norske spedbarn:

I stedet for kumelk bør barn under ett år få morsmelk eller morsmelkerstatning. I Norge anbefaler Helsedirektoratet å vente med gi spebarn mat tilsatt kumelk til barnet er ti måneder gammelt. i Danmark har de satt grensen til ni måneder. Da kan barnet også få litt yoghurt.

Fra ettårsalderen bør barnet ikke få i seg mer enn 500 ml melkeprodukter i løpet av et døgn, mener danske helsemyndigheter.

- Dropp skjeen

I Danmark anbefales det nå også at barn under tre år holdes unna tunfisk.

Danske foreldre får dessuten beskjed om å se på den lille som et «selvstendig vesen». Barnet skal tilbys den samme maten som resten av familien. Dropp skjefôringen raskt, er det gjeldende rådet nå. La barnet spise mat i biter det selv klarer å samle opp med fingrene, uten foreldrenes medvirkning, skriver Ekstra Bladet.

Barnet skal altså selv styre hvor mye det spiser, noe som ifølge danskene skal gi mindre kresne barn enn dem som får mat på skje i en overgangsperiode fra amming og flaskeforing.

Anbefaler fullamming i seks måneder

I Norge blir foreldre anbefalt at barnet fullammes eller får morsmelkerstatning i de seks første levemånedene. Både Helsedirektoratet og WHO anbefaler dette. Ikke alle ekspertene er enige i dette rådet.

Flere studier har vist at barn som fullammes i seks måneder kan få for lite jern og vitamin B12.

Overlege Ingrid Kristin Torsvik disputerte nylig ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: «B vitamin and iron status during infancy».

Artikkelen fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Helsedirektoratet og WHO anbefaler fullamming i seks måneder. Foto: Frank May (NTB scanpix)


- Jeg vil anbefale nybakte mødre å amme så lenge de klarer for morsmelk er utmerket for barnet. Det jeg er kritisk til, er fullamming i 6 måneder. Jeg mener den optimale ernæring for spedbarnet er fullamming i 4 måneder, deretter gradvis introduksjon av fast føde som grøt og middagsmat samtidig som barnet ammes, sier Torsvik til Sykepleien.

I Danmark er ikke rådet like bastant. Barn som ikke fullammes kan introduseres for smaksprøver av fast føde fra fire måneders alder, men helst så tett opp mot seks måneder som mulig.

- Beskytter ikke mot allergi

Et av hovedpoengene med å innføre anbefaling om seks måneders morsmelksernæring i sin tid, var å forebygge allergier.

- De senere årene har imidlertid en stadig økende mengde vitenskapelig dokumentasjon vist at fullamming i seks måneder ikke beskytter mot allergier hos barn, har barnelegen og professoren Trond Markestad tidligere uttalt til Forskning.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.