RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Danske journalister skjuler kildene

Sist oppdatert:
Journalistene er på vei ut på skråplanet. En fersk dansk undersøkelse viser at bruken av anonyme kilder har eksplodert, skriver Journalisten.dk.

En undersøkelse gjort av Charlotte Wien, lektor ved Institutt for Journalistikk ved Syddansk Universitet, viser at bruken av anonyme kilder i danske medier har økt med 60 prosent de siste ti årene.

Charlotte Wien mener journalistene er på vei ut på et moralsk skråplan, ifølge Journalisten.dk.

- Utviklingen går i retning av at journalistene ikke mener at det er nødvendig for leserne å identifisere kildene. Når man først har begynt å bevege seg ut på det skråplanet, er det kort vei til å finne opp kilder, forteller Wien til Journalisten.dk.

Undersøkelsen viser også at samtidig som bruken av antallet anonyme kilder har eksplodert, har bruken av kilder som er anonyme på grunn av et reelt behov for beskyttelse, falt med 70 prosent.

Ifølge Wien er det like gjerne mannen på gaten som opptrer anonymt.

- Den største veksten i bruken av anonyme kilder er der hvor anonymiteten utelukkende brukes på grunn av journalisters slapphet. Som i tilfeller der journalisten tenker "who cares", og derfor ikke gir leseren mulighet til å identifisere kilden, sier hun til Journalisten.dk.

Undersøkelsen omfatter åtte danske aviser. Information er storforbruker av anonyme kilder, tett fulgt av Ekstra Bladet. I Information brukes en anonym kilde i hver femte artikkel, i Ekstra Bladet i hver syvende.

Den eksplosive økningen skyldes først og fremst utviklingen i distriktene. De fire distriktsavisene som er med i undersøkelsen har en økning i bruken av anonyme kilder på hele 120 prosent.

Wien peker også på den politiske utviklingen som en vesentlig årsak til den voldsomme veksten. I endringen av den politiske ordenene er det mer alminnelig å plante anonyme historier i pressen som del av det politiske spillet.

Likevel bruker amerikanske medier fortsatt langt flere anonyme kilder, skriver Journalisten.dk. En undersøkelse i 1993 av syv amerikanske aviser viser at annenhver kilde ikke var navngitt.

Amerikanske forskere forklarer at journalister ønsker å egne historier et mer undersøkende preg gjennom bruken av anonyme kilder. At det er et ønske om å ha sin egen "Deep Throat". Den mystiske kilden som avslørte Watergate-skandalen og førte til at Nixon måtte gå.

Les artikkelen i Journalisten.dk

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere