Danmarks statsminister Mette Frederiksen ventes onsdag å kunngjøre oppheving av alle koronarestriksjoner fra 31. januar. Det skriver avisa Jyllands-Posten og viser til flere uavhengige kilder.

Statsministeren har fått et klart råd fra Epidemikommissionen: Fra 5. februar er det ikke lenger noen grunn til å kategorisere korona som en samfunnskritisk sykdom.

Dette går fram av en åtte sider lang innstilling som kommisjonen har sendt regjeringen, melder dansk TV 2.

Innstillingen fra kommisjonen er at alle restriksjoner, som er betinget av covid-19 som en samfunnskritisk sykdom, oppheves fra 31. januar.

Frederiksen skal holde en pressekonferanse onsdag klokka 18, melder NTB.

Nakstad: - Ligger noen uker før oss

- Hvordan vurderer Helsedirektoratet nå forholdsmessigheten ved smitteverntiltak, og hvor langt unna kan Norge være Danmarks vurdering?

- Vi har ikke tilgang til det faglige grunnlag danske helsemyndigheter baserer vurderingene sine på, men Danmark har ligget noen uker før oss i omikronbølgen og tenker antagelig at de snart er over smittetoppen i denne omgang, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til Nettavisen.

FHI-overlege Preben Aavitsland sier dette om hvor langt det er før Norge er i samme situasjon som Danmark:

- Det vil bli klart etter at regjeringen har besluttet. Vi skriver om dette i risikovurderingen som publiseres i morgen, svarer han.

Nakstad sier Danmark har en litt annen vurdering enn Norge når det gjelder hva som er samfunnskritisk sykdom:

- De har en annen inndeling av allmennfarlige sykdommer enn oss, så det er ikke direkte overførbart. Det har først og fremst med kostnader å gjøre, for eksempel om tester skal være gratis.

Forland: - Ser ut til å gå bra

Til VG sier fagdirektør Frode Forland i FHI at flere lettelser kan være på trappene i Norge.

- Tiltakene vil fortsette å lempes på hvis dette går bra, og det ser ut til å gå bra, sier han til avisa.

Les også: FHI-topp: Tiltakene gir kanskje større belastning enn sykdommen i seg selv

Slik reagerer danskene

Danmark innførte smitteverntiltak og avstandsrestriksjoner i møte med omikron-bølgen før jul, men innførte for eksempel aldri skjenkestopp som i Norge og lot folk med koronapass slippe lettere fra restriksjonene. Samtidig opplevde Danmark et smittetrykk i verdenstoppen.

Da Nettavisen besøkte København tidligere denne måneden og snakket med dansker om omikronbølgen og tiltakene, uttrykte de fleste stor tillit til regjeringens vurderinger. Det var også optimisme med tanke på når smittebølgen skulle gi seg:

- Jeg håper vi får det overstått i løpet av vinteren og at vi går våren i møte med lys og varme og at livet kan vende tilbake til det normale, sa dansk-norske Sunniva Grimstad (46).

Meldingene fra Danmark tirsdag blir godt mottatt på sosiale medier:

- Nå kan Mette Frederiksen holde pressekonferanse for verdenspressen og fortelle at alle restriksjoner på innreise til Danmark er borte - ingen munbind og tester eller vaksinekrav. Og så kan hun beleilig fortelle om de neste tre måneders konsertprogram for Parken, skriver den danske økonomen Lars Christensen på Twitter.

Tall fra Statens Serum Institut i Danmark tirsdag forteller om 918 pasienter (en økning på 24) med covid-19 på danske sykehus. Av disse er 44 innlagt på intensivavdeling. 28 ligger i respirator.

Se danske og norske smittetall på oversikt fra Our World in Data: