*Nettavisen* Nyheter.

Danske meteorologer: - Tørt og varmt vær i hele Nord-Europa frem til september

Sol og varme i hele Nord-Europa, ifølge danske meteorologer. Foto: Erik Johansen (NTB scanpix)

Danske meteorologer melder om en varmere og tørrere sommer enn normalt.

16.06.18 11:49

- Juli og august ser ut til at bli helt fantastiske, skriver danske Dr Nyheder på sin Facebook-side.

De henviser til sesongprognosen til Danmarks Meteorologiske Instituts (DMI) som viser at vi vil få høyere lufttrykk enn normalt over Nord-Europa i perioden. Dette vil føre til en tørrere og varmere sommer enn det vi er vant til.

Prognosen til DMI gjelder for perioden juli til september.

DMI skriver at det virker som om lavtrykkene fra Atlanterhavet tar en bane rundt Danmark, noe som gir plass til høytrykk.

Dette betyr blå himmel, tørt og varmt vær over store deler av Nord- Europa, ifølge de danske meteorologene.

Men været kan bli avbrutt av skyer og litt regn i slutten av juli og i begynnelsen av august som følge av hetebølge fra sydøst. Det betyr risiko for kraftige byger med torden.

I september ser man en tendens til til fortsatt høytrykkspreget vær, med perioder med tør og noe kjøligere luft fra vestlige eller nordligere retninger. I gjennomsnitt ser både juli og august ut til å bli tørrere og varmere enn normalt, skriver DMI.

- Ikke mulig å spå sommerværet

Nettavisen har forsøkt å få en kommentar fra Meteorologisk Institutt eller StormGeo i forbindelse med den danske sesongprognosen, men uten å lykkes.

Beate Tveita, statsmeteorolog hos StormGeo, sa derimot følgende til Nettavisen for to uker siden i forbindelse med at Nettavisen ville undersøke om det var mulig å spå sommerværet basert på hvordan vinteren har vært.

- Det er ikke mulig å spå sommerværet. Og det er vanskelig å spå været langt frem, men det er mulig å si noe om trenden og da må man se på været over tid, uttalte Tveita.

Les: Kan vinterværet spå hvordan sommeren blir? Dette sier ekspertene

«Vanlig norsk sommervær» fremover

Storm-meteorolog Ina Ynnesdal kan imidlertid komme med noen prognoser for ukene fremover, og de er ikke i tråd med DMIs prognose.

Neste uke ser det ut som om vi alle må finne frem paraplyen:

- Det blir kort fortalt vått. Våte fronter og lavtrykk kommer inn over hele landet. Vestlandet vil få mesteparten av nedbøren, Østlandet ligger litt i le og vil få perioder med opphold og sol. Det samme gjelder Nord-Norge, de vil få litt pauser innimellom, men jevnt over blir det vått der også.

Uken etter vil vi få det meteorologen omtaler som «vanlig norsk sommervær», altså skiftende vær med sol, regn og skyet vær om hverandre.

- Det vil fortsatt være lavtrykksaktivitet, men mer typiske sommerlavtrykk enn det vi har sett denne uka. Været vil være veksklende, med små lavtrykk, perioder med sol og opphold, sier Ynnesdal, og avslutter:

- Det er jo dette været vi nordmenn er vant til på sommeren, og som mange misliker. Det skifter fra dag til dag og gjør det vanskelig å planlegge.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag