Gå til sidens hovedinnhold

Danske økonomer ser optimistisk på 2014

København (NTB-Ritzau): I fremtiden vil økonomer kanskje se tilbake på 2014 som det året hvor den danske økonomien for alvor kom i gang igjen etter finanskrisen, tror økonomene i Ritzaus panel.

De ser flere tegn til at det vil skje en vending i året som nettopp har startet.

Høyere boligpriser, oppbremsing eller til og med fall i antallet arbeidsledige og større aktivitet i selskapenes ordrebøker vil prege første halvdel av 2014, mener et flertall i panelet.

- De fleste økonomer forventer at 2014 blir det året hvor man kan slå fast at økonomien for alvor har snudd. Det var spede tegn på det i 2013, men det var noen tegn som fortsatt manglet, sier sjeføkonom Lone Kjærgaard i Arbejdernes Landsbank.

- Selskapene skal begynne å investere noe mer, private forbrukere skal bruke litt mer penger og boligmarkedet skal fastholde den positive utviklingen. Det er det vi forventer i 2014, legger hun til.

72 prosent av de 47 økonomene i panelet tror boligprisene i Danmark vil være høyere om et halvt år enn i dag. 52 prosent tror på færre arbeidsledige om et halvt år, og 85 prosent tror på høyere ordretilgang i danske bedrifter om et halvt år sammenlignet med i dag. (©NTB) (©NTB)