RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Danske piratgisler: - Vi kunne flyktet

Foto: DR NYHEDER
Sist oppdatert:
Familiefaren mener det seks måneder lange marerittet kunne vært unngått.

Den danske familiefaren Jan Quist Johansen forteller i et intervju med danske Bådmagasinet at familien trolig kunne unngått det 197 dager lange marerittet.

- Piratene seiler ikke før de har et bytte i sikte og kan ligge i ukevis for å spare brannstoff. Hadde vi seilet vekk med en gang vi så dem, så kunne vi kanskje ha unngått angrepet, sier han til magasinet.

Tatt som gisler i februar
Den danske familien, som består av Jan Quist Johansen, Birgit Marie Johansen og barna deres Rune (17), Hjalte (15) og Naja (13), ble sammen med to medhjelpere tatt som gisler av piratene i februar måned da de var på jordomseiling i Det indiske hav.

Familien satt i fangenskap i drøyt seks måneder før de til slutt ble løslatt.

Feilslått strategi
Videre i intervjuet avslører familiefaren at de hadde en egen piratstrategi. Denne gikk ut på å seile uten lys i mørket, legge ut falske spor om ruten på internettloggen og ha en klar rollefordeling om hvem som skulle gjøre hva, dersom de ble angrepet av pirater.

Likevel manglet piratplanen et viktig punkt.

- Det er få skip i det arabiske hav. Vi burde ha lagt om kursen og seilt avgårde så raskt vi så noe som beveget i horisonten. Da hadde de muligens ikke fått øye på oss, sier Quist Johansen til magasinet.

Betalte 16 millioner
Ifølge danske medier fikk piratene utbetalt 16 millioner kroner for familien på fem og deres mannskap på to.

Danske myndigheter var ikke vært involvert i arbeidet med å fremskaffe løsepengene.

- Det er pårørende til familiene og de to gastene som har vært med i forhandlingene. Det har vært et privat sikkerhetsselskap involvert, men mer kan jeg ikke si, sa kontorsjef ved dansk UD, Charlotte Slente, til DR Nyheder da familien ble sluppet fri.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere