RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: BRITTA PEDERSEN (EPA)

Danske resistent for Tamiflu

Resistent for medisin mot H1N1-viruset.

Det danske folkehelseinstituttet Statens Seruminstitut har funnet en danske som er resistent overfor medisinen oseltamivir, eller Tamiflu, melder Ekstra Bladet.

– Kan bli resistente
Det er trolig verdens første tilfelle av resistens overfor medisinen. Det forventes at influensavirus kan mutere, men resistensen skal ikke ha endret H1N1-virusets evne til å smitte eller fremkalle sykdom, melder instituttet.

– Både bakterier og virus kan bli resistente. Det er altså det som har skjedd her, sier direktør Niels Strandberg ved Statens Seruminstitut til avisen.

– Personen var til å begynne med slett ikke syk. Vedkommende fikk forebyggende behandling med Tamiflu etter å ha vært i tett kontakt med en svineinfluensarammet i utlandet. Etter fem dager med Tamiflu, fikk personen H1N1-viruset, og det så ikke ut til at medisinen virket. Det viste seg så på prøver her og i England, at personen hadde blitt resistent, sier Strandberg.

– Uheldig for alvorlig syke
Da Tamiflu-behandlingen ikke hadde noen effekt, ble pasienten behandlet med medisinen Relenza.

Ifølge Strandberg er personen nå frisk, og vedkommende har heller ikke smittet andre. Likevel synes han dette er en skummel utvikling.

– Det er bekymringsverdig hvis Tamiflu ikke virker på de mest utsatte gruppene, men det er fortsatt mulig å behandle pasienter med andre midler, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere