*Nettavisen* Nyheter.

Danske soldater forlater Armadillo-basen

København (NTB): De danske soldatene gir opp kampen mot Taliban i området nord for byen Gereshk i Helmand-provinsen og forlater nå Armadillo-basen.

Basen, som ble kjent fra filmen med samme navn, heter nå Budwan. Etter planen skulle den bemannes av 150 danske soldater, men nå er bare 30 tilbake, skriver Politiken.

Også fra andre operative baser i området er de danske soldatene trukket tilbake. Nå skal den danske styrken samles i Gereshk, noe den danske forsvarsledelsen håper skal bidra til å få ned tapstallene.

23 danske soldater er drept og mange er såret siden den danske styrken innledet sin offensiv mot Taliban nord for Gereshk for tre år siden. I dag står opprørerne sterkere enn noensinne i området.

Øverstkommanderende for Hærens Operative Kommando i Danmark, oberst Jørgen Høll, bekrefter tilbaketrekningen.

- Tidligere var de danske styrkene spredt utover på mange forskjellige baser og med mange forskjellige oppgaver. Nå ønsker vi å samle enhetene. Det gir større robusthet og større fleksibilitet. Oppgaven vår er den samme, sier han.

Forsvarsminister Gitte Lillelund Bech kaller tilbaketrekningen «en militærfaglig beslutning».

- Dette er ikke en politisk beslutning. Det er et endret operasjonsmønster, og det er sjefen på bakken som tar stilling til hvordan han vil plassere styrkene, sier hun.

Militærekspert Peter Viggo Jakobsen ved Københavns Universitet mener beslutningen om dansk tilbaketrekning fra området var uunngåelig.

- Det gir ingen mening å sløse soldater på noe som likevel ikke kan lykkes, sier han. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.