RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
GJENVALG? Statsminister Helle Thornning-Schmidt håper på ny valgseier.
GJENVALG? Statsminister Helle Thornning-Schmidt håper på ny valgseier. Foto: Georges Gobet (Scanpix)

Danske sosialdemokrater krever mer av innvandrere

Sist oppdatert:
- Kommer du til Danmark, skal du arbeide.

Socialdemokraterne i Danmark sier de skal stramme inn asylreglene, og vil komme med tøffere krav til innvandrere. De går nå til valg med budskapet «Kommer du til Danmark, skal du arbeide».

Onsdag utlyste statsminister Helle Thorning-Schmidt valg til Folketinget 18. juni, og allerede har valgkampen startet i vårt naboland.

LES også: - Valg i Danmark 18. juni

Socialdemokraterne ønsker at valget skal handle om velferd og innvandring, og allerede er det tydelig at Thorning-Schmidt har valgt angriperens rolle, mener flere danske politiske kommentatorer.

- Høyresidens krav om nullvekst i offentlig sektor truer den fremtidige velferden, uttaler Thorning-Schmidt.

Grenser og krav
Socialdemokraterne lover altså å «stramme inn asylreglene» og å stille tøffere krav til innvandrere, blant annet kravene for å få asyl i landet. Partiet begrunner den politiske linjen med at det nå er flere flyktninger i verden enn det har vært noen sinne siden 2. verdenskrig, og at Danmark må klare å håndtere dette.

- Vi presenterer vårt sosialdemokratiske svar på de utfordringene som eksisterer. Det må være grenser for hvor mange som kan komme hit og vi er tvunget til å behandle de som kommer hit på en bra måte. Til det hører at vi forventer at de kan bidra, sa Maja Panduro, partiets politiske talsperson i april, da slagordet ble lansert første gang.

VALGKAMP: Siden jul har danskene drevet valgkamp. Onsdag informerte statsminister Helle Thorning-Schmidt om at valget holdes 18. juni.

Og det ser ut til å ha innvirket på velgernes mening.

For Folketingsvalget har lenge sett ut til å bli en enkel seier for de borgerlige, men meningsmålingene de siste par månedene viser at Socialdemokraterne har økt sin tilslutning, og får nå 25 prosent av stemmene. Til sammen får opposisjonen 52 prosent av stemmene, mens regjeringspartiet og dens støttepartier får 48 prosent.

Valgeksperter i Danmark mener partiets innvandrings-utspill er årsaken.

- På kort sikt ser det ut som om regjeringen faktisk vinner velgere på å være litt hardere i sin retorikk, enn det de pleier å være, sier statsviter Kasper Møller Hansen.

- Alle skal bidra
Danske valgforskere peker på at det er første gang Socialdemokraterne enes om en tøff linje – tidligere har partiet vært delt i to leire, der den andre delen har gått inn for en mykere innvandringspolitikk.

LES også: Innvandrere mer positive til større innvandring i Norge enn folk flest
OG: Over halvparten er positive til innvandring

I april kom også partiet med utspillet om at «Alle skal bidra», der målet er å få flere innvandrere ut på arbeidsmarkedet, i stedet for å «parkere dem på kontanthjelp eller andre offentlige ytelser». Det vil si at selv om de ikke kommer i vanlig arbeide, så skal de jobbe for de ytelsene de mottar.

- Heldigvis er det mange innvandrer som er i arbeid i Danmark, men det er stadig for mange som selv etter mange år i landet ikke forsørger seg selv. Det vil vi endre på, sier Panduro.

- Vil ikke blande oss
I Sverige har det danske partiets retorikk og valgkamptema opprørt søster-partiet.

AP: Eirik Sivertsen

- Man spinner på mytene som eksisterer om mennesker som flykter fra krig og elendighet, jeg tror ikke på den myten, sier Socialdemokraterna og kommunalråd i Växjö, Malin Lauber. Hun sier hun ikke kan støtte det danske partiets kampanje.

Her hjemme sier Eirik Sivertsen, Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsperson, at partiet ikke vil blande seg i danskenes politikk.

- De danske socialdemokrater må selv bestemme hva som er deres viktigste valgkampsak, det vil ikke vi blande oss inn i. For Arbeiderpartiet vil kunnskap, helse og klima være hovedsaker ved kommune- og fylkestingsvalget i høst.

Sivertsen sier derimot at Ap er enig med danskene når det kommer til at innvandrer må ut i jobb.

- For Arbeiderpartiet er arbeid nøkkelen til sterke individer, trygge familier og til et velfungerende samfunn. Ett av de viktigste målene i integreringspolitikken er å sikre at innvandrere raskt kan kvalifiseres og gå inn i arbeidslivetfor å bli økonomisk selvforsørget. Derfor mener vi at det er viktig å satse på tiltak som legger til rette for at alle skal kunne arbeide. Det er vi enige med vårt danske søsterparti om.

Les mer: Må tvinge kommunene til å bosette nye flyktninger
Les mer: - De danske og svenske flyktning-ordningene kan høres forlokkende ut

Samtidig som Socialdemokraterne har gjort byks oppover på meningsmålingene, så taper de stort blant de yngste velgerne. Bare 16 prosent av de mellom 16 og 34 år har planer om å stemme på partiet. En annen måling som kom tirsdag denne uken, viser at de fleste danskene anser Thorning-Schmidt som den mest troverdige statsministerkandidaten.

Siden 2011 har Folketinget hatt en mindretallsregjering støttet av venstresiden, bestående av Sosialistisk folkeparti og Radikale venstre.

(Kilder: Expressen, Politiken)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere