RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
TID: Danske sykehus håper at bøter kan være med å få pasienter til å møte til oppsatt time - og slik unngå å kaste bort ressurser og penger. Illustrasjonsbilde
TID: Danske sykehus håper at bøter kan være med å få pasienter til å møte til oppsatt time - og slik unngå å kaste bort ressurser og penger. Illustrasjonsbilde Foto: Tore Meek (NTB Scanpix)

Danske sykehus vil bøtelegge pasienter som uteblir fra timeavtaler

Sist oppdatert:
Lei av at sykehusressurser kastes bort.

Det er pasienter ved ortopedisk kirurgisk avdeling på Regionshospitalet i Viborg som risikerer å få en økonomisk smekk over fingrene, dersom de glemmer eller av andre grunner uteblir fra en time, skriver tv2.dk.

250 kroner er summen for å utebli fra en oppsatt time. Foreløpig er uteblivelses-boten en prøveordning i Region Midtjylland, som snart skal utvides til også å gjelde pasienter ved Diagnostisk Center på Regionhospitalet i Silkeborg.

- Flere avdelinger forsøker å gjøre pasientene oppmerksomme på deres timeavtale ved bruk av SMS. Det hjelper delvis, og forhåpentligvis kan det nye bot-systemet bringe antallet uteblivelser ytterligere ned, sier Socialdemokraternes Anders Kühnau, formann for regionens sykehusutvalg.

Det finnes ingen tall over hvor mange pasienter som uteblir fra sine sykehus-timer, eller hvor mye dette koster årlig, men problemet er på enkelte avdelinger så stort at to pasienter bookes til samme tid. Det hundrer at sykehuset og de ansatte kaster bort tid om en pasient ikke møter opp – men også til ekstra ventetid dersom begge møter til avtalen.

Prøveordningen har vært diskutert lenge i Danmark, men har møtt motstand – blant annet fra leger og sykepleiere. Årsaken er at de mener at bøter vil ramme de som allerede er utsatt, som psykisk syke.

Legeforeningen er positive til prøveordningen, men mener det er et sammensatt bilde til hvorfor enkelte pasienter ikke møter.

- Generelt er bøter til pasienter en dårlig idé, ettersom det nesten alltid er en god grunn til at de uteblir, sier formann for det etiske utvalget i Legeforeningen, Lise Møller.

LES også: Ny forskning: Det er sunnere å være A-menneske enn B-menneske

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere