RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Venstre-leder Lars Løkke Rasmussen får trolig oppgaven med å danne nye regjering i Danmark etter at den borgerlige siden fikk flertall.
Venstre-leder Lars Løkke Rasmussen får trolig oppgaven med å danne nye regjering i Danmark etter at den borgerlige siden fikk flertall. Foto: Miriam Dalsgaard (Ap)

Danskene får omstridt statsminister

Sist oppdatert:
Venstre gjorde et elendig valg i Danmark, men partiets leder Lars Løkke Rasmussen ender likevel trolig opp som statsminister. Han er omstridt, både i og utenfor eget parti.

Venstre mistet 13 av sine 47 plasser i Folketinget under torsdagens valg, og Løkke medga natt til fredag at partiet ikke hadde gjort det særlig godt.

Høyrepopulistiske Dansk Folkeparti var valgets store vinnere, men de virker alt annet enn ivrige på regjeringsmakt. De øvrige partiene på borgerlig side peker derfor på Løkke som regjeringsleder, noe han også har vært tidligere.

Les også: Går av som statsminister og trekker seg som partileder

Sin egen verste fiende

Løkke har lenge vært en omstridt mann, både i og utenfor eget parti, og kommentatorer har påpekt at han på mange måter framstår som sin egen verste fiende.

Alt i 2008 ble det stilt spørsmål ved om han hadde styr på egen økonomi, etter at det kom fram at han hadde brukt tusenvis av skattekroner på tobakk og diskotekregninger.

På første klasse

Tilsvarende saker har dukket opp senere, og i 2013 måtte han tåle skarp kritikk etter at det ble kjent hvordan han reiste på første klasse og bodde i luksussuiter som leder for den sørkoreanske miljøorganisasjonen GGGI.

At organisasjonen fikk støtte over det danske bistandsbudsjettet gjorde ikke saken bedre og resulterte i at den daværende bistandsministeren gikk av.

Sko og klær

Ekstra Bladet avslørte i 2014, med henvisning til interne dokumenter i Venstre, hvordan partiet sist Løkke var statsminister hadde betalt sko og klær for 152.000 kroner for ham.

Den avsløringen holdt på å koste Løkke partiledervervet, men i siste liten inngikk han et forlik og berget vervet.

Foghs arvtaker

Lars Løkke Rasmussens politiske karriere skjøt fart da han i 1986 ble leder for Venstres Ungdom og fikk plass i byrået i Græsted-Gilleleje.

I 1994 ble han valgt inn i Folketinget, og fire år senere ble han også borgmester i Frederiksborg Amt.

Etter valget i 2001 ble han utnevnt til innenriks- og helseminister, og i 2007 avanserte han til finansminister. Først etter dette ble det stadig mer klart at han sto først i rekken til å bli Anders Fogh Rasmussens etterfølger, noe han ble da den daværende statsministeren ble generalsekretær i NATO to år senere.

Klima-fiasko

Under det store klimatoppmøtet i København i 2009 trådte Løkke for alvor inn på den internasjonale arena. Det endte ikke godt verken for ham eller Danmark, ettersom det ikke lyktes å komme fram til enighet om kutt i CO2-utslippene.

Bildet av en overtrøtt statsminister som forgjeves banket i bordet med en klubbe under toppmøtet, har siden fulgt Løkke.

Ble straffet

Mange dansker mener også at Løkke og hans regjering må ta sin del av skylda for de 200.000 arbeidsplassene som forsvant under finanskrisen, noe de straffet ham for under valget i 2011 da Socialdemokratene og Helle Thorning-Schmidt ble stemt inn i regjeringskontorene.

Kort tid senere ledet imidlertid de borgerlige partiene på meningsmålingene igjen, noe de gjorde helt fram til torsdagens valg.

Nå er det klart for comeback for Løkke, men Dansk Folkeparti, som ble valgets store vinner, kommer til å henge over skulderen hans, så oppgaven blir langt fra enkel.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere