RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(NRK)

Danskene ruler

Sist oppdatert:
Ikke bare slår de oss i håndball, de er også bedre på actionserier

Livvaktene – Danmark 2008. Sjanger: Action. Med: André Babikian, Rasmus Bjerg, Thomas W. Gabrielsson, Ditte Gråbøl, Ellen Hillingsø og Tommy Kenter. Premiere NRK1 23.01 kl. 22.10.

(SIDE2:) NRK satser på en dansk spenningsserie i detektimen de neste ti ukene, og nok en gang viser broderfolket i sør at action, det kan de bedre enn oss.

Danskenes engasjement i krigen i Irak er bakteppet for denne actionserien som handler om livvaktene i den danske sikkerhetstjenesten PET.

Da forsvarsminister Henrik Skelbæk drar til Bagdad for å feire nyttår med de danske styrkene, klarer han ved sin egen uforsiktighet å koste livvakten sin livet. Livvakten, Ibro Catic, skulle akkurat til å gifte seg, og etterlater seg kjæreste og far.

Faren, som selv var soldat i borgerkrigen i Jugoslavia, lider allerede av posttraumatisk stressyndrom fra den gang, og sønnens død dytter ham over grensen. Fast bestemt på å volde forsvarsministeren like mye sorg og smerte som han selv føler, er det ingen ting som kan stoppe ham i sin jakt på hevn.

Samtidig står PET foran et nytt opptak av ferske livvakter. Blant aspirantene finner vi Jasmina, som eneste kvinne i kullet og det attpåtil fra en muslimsk bakgrunn. Sammen med Jonas Goldschmidt og Rasmus Poulsen blir hun trukket ut til et særlig vanskelig oppdrag der de må bevise at de hører hjemme i livvakttjenesten.

I «Livvaktene» finner vi mange fellestrekk med vår egen «Kodenavn Hunter», både med det storpolitiske bakteppet og ideen om at vold og action kan ramme oss også, her i trygge Skandinavia.

Det er nesten synd å si det, men danskene klarer altså dette utrolig mye bedre enn oss. Dialogen sitter, personene og deres handlinger er troverdige og produksjonen virker profesjonell og gjennomført. Jeg tror på det jeg ser, og politiet bruker ikke unødvendig mange tekniske uttrykk og talemåter. Personer blir kalt ved navn og ikke konsekvent omtalt som «mistenkte» eller «objektet».

Både historien om den desperate faren og historien om de nye rekruttene er interessante og lette å følge. Men det skal også være sagt at dette er heller ikke noe mesterverk. Også danskene har vist før at de kan langt bedre, og da tenker jeg spesielt på «Mordkommisjonen» med Mads Mikkelsen og «Forbrydelsen» som fikk halve Norge til å benke seg foran TV-skjermene hver uke.

Men «Livvaktene» er helt greit som en underholdende del av gullrekka på fredagene, og vil nok falle i smak hos mange.

Se «Livvaktene» på NRK1 fredag 23. januar, klokken 22.10

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere