- Fra 3. januar har vi sett at de steile kurvene har begynt å flate ut, det gjelder både innleggelser og smitte. Det er i skarp kontrast til hva man ser i andre land, sa Danmarks helseminister Magnus Heunicke innledningsvis.

Les også: FHI med bønn til uvaksinerte: - Mange ganger større risiko

Han opplyste videre at det blir lettelser fra og med søndag 16. januar.

- Høgskoler, kveldsskoler, universiteter, sittende utendørsaktiviteter, akvarier, Tivoli og aktivitetssentre kan åpne, sa Heunicke.

- Selv om helsemyndighetene har anbefalt at teatre og kinoer kan ha et tak på 350 gjester, har regjeringen valgt å sette et tak på 500 etter dialog med kulturindustrien, sa kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).

Samtidig opplyste Heunicke at nattelivet og konsertarrangørene må ha litt mer is i magen, men helseministeren lovet at man skal vurdere lettelser innen januar er over. Smittetallene i Danmark er fremdeles på et svært høyt nivå, hvor det høyeste døgntallet ble registrert onsdag i forrige uke med over 28.000 tilfeller.

Samtidig har antall innlagte holdt seg på et stabilt nivå. De siste tallene fra Sundhedssstyrelsen (tilsvarende Helsedirektoratet i Norge, red.anm.) viser at 24.343 personer fikk påvist koronaviruset tirsdag 11. januar, og at 751 personer er innlagt på grunn av covid-19 på danske sykehus.

Koronasertifikat og munnbind

Han la imidlertid til at det fortsatt vil være krav om koronasertifikat og munnbind flere steder. Heunicke var også innpå at omikron-varianten er en mildere variant, men at det fortsatt er for tidlig å åpne opp helt.

- Vi må gjøre dette kontrollert, slik at vi beskytter de mest sårbare i samfunnet vårt og unngår et ytterligere press på helsevesenet, fortalte helseministeren.

Les også: FHI mener økt smittespredning kan være en fordel - vil revurdere de mest sentrale smitteverntiltakene

Heunicke annonserte også at de mest sårbare vil få tilbud om en fjerde dose av koronavaksinen ved et senere tidspunkt. Han var også tydelig på at Danmark er helt i verdensklasse på et område.

- Hele verden følger med på våre omikron-tall, hver gang vi har en pressekonferanse eller presenterer nye tall, understreket helseministeren.

Hyller vaksinasjonsprogrammet

Søren Brostrøm, danskenes helsedirektør, sa at situasjonen i landet er langt bedre stilt enn de verste scenarioene.

- Det skyldes at vi har en høy vaksinasjonsdekning, og at vi har hatt et unikt program for å gi den tredje vaksinedosen. Det er en suksess som er unik i internasjonal sammenheng, sa helsedirektøren.

Gunnar Stavrum: Flere hundre tusen blir smittet fordi det er umulig å stoppe koronabølgen

Han var også helt klar på at omikron er en mildere variant enn deltavarianten.

- Omikron gir mindre sykdom. Risikoen for alvorlig sykdom i lungene og død er mindre, hvis man havner på sykehus, fortalte Brostrøm.

Fikk faglige råd

Forut for møtet hadde regjeringen fått faglige råd om å gjenåpne kulturlivet fra søndag, slik som å gjenåpne kinoer, konsertsteder, teatre og kulturhus med krav om koronapass. Samtidig ble det anbefalt at nattelivet fortsatt skal holdes lukket.

Danmark har skjenkestopp fra klokka 22, men ikke full skjenkestopp som i Norge. Folk med gyldig koronapass kan gå ut og spise og drikke på restaurant. Det er også krav om koronapass i svømmehaller og på treningssentre. Nattklubber og kasinoer holder stengt.

Fornøyelsesparker, tivoli, dyrehager, kinoer, museer og gallerier har også vært stengt de siste ukene.

- Vi har tenkt å følge innstillingene, og vi er klar over at det er vanskelig for store deler av kunst- og kulturlivet å ha denne nedstengningen, sa statsminister Mette Fredriksen til Danmarks Radio.