Det nasjonalistiske partiet Danskernes Parti delte lørdag ut såkalt «asylspray» i byen Haderselv på Jylland, skriver TV SYD.

Til sammen delte de ut rundt 100 flasker med det som inneholder hårspray. Flasken er merket «asylspray», og har ordene «lovlig» og «effektiv» trykket på flasken.

LES OGSÅ: Dansk skole deler inn elevene etter etnisitet

- Det er ikke okei

Utdelingen av asylsprayen vekket veldig sterke reaksjoner blant innbyggerne i Haderselv. En forbipasserende kvinne, Charlotte Bech, gråt da hun så hva partiet delte ut.

- De har vært gjennom så mye, og så skal de få vite at de er så uønsket at vi er nødt til å ha en spray mot dem. Én ting er holdningen om at vi ikke har kapasitet eller en holdning om at de kanskje ikke passer inn i vår kultur. Men å gjøre det til en spøk, det er ikke okei, sa Bech.

Formann i Danskernes Parti, Daniel Carlsen, sier til TV SYD at de ikke ser på asylsprayen som en provokasjon.

- Vi går inn og takler et reelt problem i samfunnet, hvor mange dansker føler seg utrygge. Dels på grunn av at det er mange migranter i landet. Dels på grunn av at man ikke har mulighet for å forsvare seg selv, sier Carlsen.

Sensurerte promovideo

Danskernes Parti ble stiftet i 2011, og har ingen representanter på Folketinget.

I en promovideo på partiets egen Facebook-side, oppfordrer partiet alle kvinner til å bære en asylspray i håndvesken. Promovideoen er nå sensurert.

Etter TV SYD omtalte saken, skal reaksjonene ha vært så sterke at mange nå ønsker å anmelde partiet for rasisme, skriver TV SYD.

(artikkelen fortsetter under videoen)

HTML EMBED
embedNAvideo("LX6Yk5v09c2M3EUltp_CAg", false)

- Helt hårreisende

Det var Dagbladet som først omtalte saken i Norge. Avisen har vært i kontakt med Stein Erik Lauvås, innvandringspolitisk talsmann i Arbeiderpartiet, som reagerer sterkt.

- Dette er jo helt hårreisende. Man må bare riste på hodet, men samtidig kan vi ikke le det bort, sier Lauvås.

Lauvås får støtte fra Geir Sigbjørn Toskedal i KrF, som omtaler det hele som «smakløse virkemidler».

LES OGSÅ: Jensen garanterer tøffere tone om innvandring