RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dårlig dømmekraft av Bondevik

Sist oppdatert:
Statsminister Kjell Magne Bondevik er forurettet etter gårsdagens «Brennpunkt». Det har han ingen grunn til. Tvert imot tyder den salige blandingen av vennetjenester og milliongaver på dårlig dømmekraft.

Arbeiderpartiets partisekretær Martin Kolberg mener at Bondevik ikke har gjort noe ulovlig, men vil ha slutt på at statsministeren kritiserer LOs pengegaver til partiet.

Og det er akkurat denne holdningen som gjør at Nøisomhed-saken ikke vil få mer alvorlige følger i politikkens innerste sirkler. Alle har noe på alle, og ingen ønsker et klart brudd med ukulturen fordi søkelyset i neste omgang kan bli snudd.

Likevel er det påfallende sammentreff i saken om Bondevik og hans venner:

  • Som stortingsrepresentant går Bondevik direkte til finansministeren for å få fjernet en avgift som rammer hans venner. De sparer 30 millioner kroner.
  • Samme år får KrF en million kroner i pengegaver til Bondeviks valgkamp fra de samme vennene.
  • På toppen får statstminister Bondevik leie praktfulle Nøisomhed Gård for bagatellmessige 700 kroner døgnet.

Ica, som var i konflikt med Bondeviks venner - Berg Jacobsen Gruppen - er ikke i tvil om at vennskapet med Bondevik ble brukt som en direkte trussel. Hardt presset innrømmet da også Stig O. Jacobsen at Bondeviks navn kan ha vært nevnt i «uformelle sammenhenger».

Det er fra disse folkene Bondevik leier Nøisomhed Gård for 700 kroner døgnet. Prisen er så lav at den fremstår som en ren gavepakke fra eierne. Hele 20 døgn bodde Bondevik der i fjor. Han nekter å legge frem noe regnskap. - Det er privat, sier Bondevik.

Spørsmål om smøring og integritet handler ikke utelukkende om juss, slik Kolberg antyder, men også om velgernes tillit til at de folkevalgte gjør vedtak etter beste skjønn - og ikke etter vennenes interesser.

Bare en liten tvil kan være ødeleggende.

Derfor er det underlig at ikke statsministeren ser hvor uheldig vennskapsbåndene og de politiske håndstrekningene fremstår.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere