Det så lenge ut som russerne skulle ta kontroll over Bakhmut. Nå ser det ut til at byen blir nok et nederlag for Vladimir Putin.

De siste dagene har ukrainske styrker startet et intensivert motangrep i Bakhmut, vest i Donetsk-regionen. Det skriver det britiske forsvarsdepartementet i sin daglige etterretningsrapport om krigen i Ukraina onsdag.

– Dette vil sannsynligvis minske presset på den truede forsyningslinjen H-32. Kampene raser videre rundt sentrum av byen og den ukrainske forsvarslinjen er fortsatt utsatt fra nord og sør, skriver britene.

Zelenskyj besøker fronten

I etterretningsrapporten tas det til orde for at ting begynner å endre seg i kampen om Bakhmut.

– Det er en realistisk mulighet for at det russiske angrepet på byen mister momentumet det på et tidspunkt hadde bygget seg opp til, delvis fordi styrker fra det russiske forsvaret har blitt flyttet til andre områder.

Senere på ettermiddagen onsdag har bilder begynt å spre seg på Twitter av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på besøk ved frontlinjen til Bakhmut.

I Zelenskyjs kanal på meldingstjenesten Telegram står det at han har møtt soldater i området ved Bakhmut, hvor det har vært svært harde kamper.

– Velsignet være minnet om alle dem som ofret livene sine for vår uavhengighet! skriver presidenten.

– Risikabelt

Nøyaktig lokasjon er vanskelig å slå fast per nå, sier etterretningsekspert og hovedlærer ved Forsvarets høgskole Tom Røseth til Nettavisen onsdag ettermiddag.

– Men ja, han er i Bakhmut, sier han.

– Ukrainernes offensiv er helt sikkert i forbindelse med Zelenskyjs besøk, men det kan også være for å sikre logistikklinjer. Så logistikklinjer er det til byen, med noen mindre veier.

– Samtidig er Bakhmut fremdeles under mye artilleri, så det er jo en risiko å reise sånn, sier Røseth.

For 19 dager siden hadde Nettavisen saken «Nå faller Bakhmut: – Det gjelder å komme seg ut» i forbindelse med at den siste broen ut av byen var blitt ødelagt, mens russerne var på fremmarsj og tilsynelatende i ferd med å omringe byen fullstendig. Siden den gang har ukrainerne altså slått kraftig tilbake, og nå er det ikke sikkert byen vil falle i det hele tatt.

– Det så ganske trist ut her, da kamphandlingene nærmet seg sentrum av byen, men ukrainerne har bitt fra seg og de siste dagene har russerne kuttet ned på tempoet, sier Røseth.

– Det er et taktskifte nå, men klart, det er ingen fordel å nesten være omringet, så kostnad vs. gevinsten av å stå der er noe ukrainerne hele tiden vurderer, avslutter han.

En drept og 25 såret i Zaporizjzja

Samme dag som Zelenskyj besøkte Bakhmut kom meldingen om russiske angrep mot Zaporizjzja i Ukraina.

En person er drept og 25 er såret i russiske rakettangrep mot byen Zaporizjzja, sørøst i Ukraina, ifølge lokale myndigheter.

– 25 personer er foreløpig innlagt på sykehus, skriver Zaporizjzja-ordfører Anatolij Kurtev i sosiale medier.

Det skal være barn blant de sårede.

Ifølge president Volodymyr Zelenskyj traff rakettene en bygning med flere etasjer.

– Russland skyter mot byen med bestialsk villskap. De skyter mot boligområder hvor vanlige folk og barn bor. Terroristene ødelegger byene våre, staten vår, folket vårt, skriver Zelenskyj på Telegram onsdag.

Presidenten maner til mer samhold og besluttsomhet i bekjempelsen av Russland.

– Dette må ikke bli bare «enda en dag» i Ukraina eller noe annet sted i Europa eller verden, skriver han videre.

Putin med advarsel til Storbritannia

Institute of the Study of War (ISW) omtaler onsdag Putins nylige uttalelser i sin daglige oppdatering om krigen i Ukraina.

Da advarte Russlands president britene om å forsyne det ukrainske forsvaret med ammunisjon som inneholder uran.

– Dersom dette skjer, vil Russland måtte svare, gitt at Vesten nå kollektivt begynner å benytte våpen med en kjernefysisk komponent, sa han.

ISW på sin side skriver på sin side dette om uran-ammunisjonen:

– Disse granatene kan ikke bli brukt til å lage atomvåpen, ettersom atom-komponenten er mye mindre radioaktiv enn vanlig uran. ISW mener dette tyder på at Putin vil få det til å fremstå som at våpenleveransen for å avskrekke vestlig sikkerhetshjelp til tross for granatene som ikke inneholder spaltbart eller radiologisk materiale.