*Nettavisen* Nyheter.

Dårlig sikt og overlast førte til helikopterstyrt

Oslo (NTB): Alle de fire om bord mistet livet da helikopterpiloten mistet kontrollen og styrtet i fjorden ved Horten i 2010. Nå får selskapet kritikk for driften.

Ulykken skjedde da to helikoptre fløy fra Melsomvik i Vestfold mot Oslo en januarettermiddag i 2010.

Nå er Havarikommisjonens rapport klar, og den beskriver hvordan ett av de to helikoptrene plutselig gjorde «hurtige ukontrollerte bevegelser, før det satte nesen nedover og dreide mot høyre i en synkende spiral inntil det traff den delvis islagte fjorden og sank.»

Det var det bakerste helikopteret som fikk problemer da de to Robinson R44-maskinene kom inn i et tåkebelte. Kommisjonen påpeker at det er vanskelig å holde helikopteret stille i luften - såkalt hovring - i dårlig sikt, og at overlast og feil tyngdepunkt gjorde oppgaven enda vanskeligere.

I tillegg til den direkte flytekniske årsaken til ulykken, er Havarikommisjonen kritisk til helikopterdriften og skriver at det er avdekket «valg av minimumsløsninger i flere ledd», noe som «i betydelig grad svekket sikkerhetsmarginene ved operasjonene».

Flere av risikoområdene som påpekes i rapporten, ble også påvist i en sikkerhetsstudie nylig. I sitt sammendrag skriver kommisjonen at «ulykken og de bakenforliggende faktorene som er påvist, på mange måter er representative for sikkerhetsproblemene i innlandshelikopterbransjen i Norge». (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.