RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dårlig sjef kan gi hjerteinfarkt

(Shutterstock)
Sist oppdatert:
En stressende arbeidsplass er livsfarlig for helsen, viser ny studie.

(SIDE2): En sjef som ikke lytter til seg eller problemer med kollegaer kan gi deg hjerteinfarkt, mener den svenske stresseksperten Töres Theorell.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Theorell, som er professor og har forsket på stress i mange år, sier til Expressen at stress i seg selv ikke er farlig.

- Begrepet stress er en reaksjon på at vi må kjøre opp tempoet for å få noe ferdig, sier han. Men stress på arbeidsplassen kan gi store negative effekter på helsen.

Kan gi hjerteinfarkt
En svensk studie stressforskeren har gjennomført viser at 30 prosent av alle svensker føler at sjefen ikke hører på dem.

Studiet gikk ut på å finne ut arbeidstakernes opplevelse av sin sjef og hvordan det senere kan påvirke risikoen for hjerteinfarkt.

Studiet viser at hvis man føler at man har en bra sjef, så fortsetter en gjerne i den samme jobben og det igjen fører til at man reduserer risikoen for hjerteinfarkt.

Men stressforskeren påpeker også at gode kollegaer hjelper godt på - og noe som er positivt for å hjelpe mot negativt stress.

Les også:Slik kan du unngå hodepine

Helseskadelig
Mennesker som presses for mye på sin arbeidsplass får ikke hvilt skikkelig ut, de får ikke tilstrekkelig med stimulans gjennom jobben, ei heller føler at de synes på jobb.

- Når mennesker ikke selv kan påvirke en situasjon der det til slutt kan bli skadelig med stress, sier Theorell.

De helseskadelige effektene kan være mange - psykiske problemer, depresjon, utmattelsessyndrom og søvnproblemer er bare noe av effektene en dårlig sjef eller en usunn arbeidsplass kan føre til.

Les også:Lider du av en søvnsykdom?

Psykisk for kvinner
Theorell har funnet ut at de psykiske stresskonsekvensene er størst hos kvinner, og at det kan ha med for mange for mange arbeidsoppgaver både på jobb og i hjemmet.

- Det blir veldig tungt hvis man i tillegg har det slitsomt på jobben. De som sier at folk som gnåler om stress på jobb, egentlig bare er stresset hjemme, skal man avfeie, sier stressforskeren.

Les også:Kjærlighet er bra for helsen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere