Dårlig vær i søkeområdet

Foto: Holm, Morten (SCANPIX)

Helikoptere forsøker å fly inn i området der Hercules-flyet skal ha styrtet.

16.03.12 13:51

SISTE: Ulike helikopter skifter nå på å forsøke å fly inn i området. Været er fremdeles svært krevende, men helikopter forsøker å finne glipp i skydekke som kan gi mulighet for søk, melder Hovedredningssentralen i Nord-Norge (HRN).

- Fire Bell-helikoptre er i tillegg på vei inn for å delta i søket. De vil etablere seg i Kiruna, ifølge HRN.

Har du et tips om saken? Kontakt Nettavisen på vaktsjef@nettavisen.no, eller ring 2100 6010.

Setter inne jagerfly
Forsvaret opplyser at to norske F16 jagerfly fredag skal bistå i leteaksjonen etter det savnede Hercules-flyet i Sverige.

- Deres fremste oppgave blir å holde kontroll på værsituasjonen og for deretter å melde i fra om mulige forbedringer som gjør det mulig å søke med helikopter, opplyser Forsvaret.

I tilegg settes det nå inn et amerikansk fly i søket.

- Det blir sendt over en ekstra ressurs fra Norge klokken 10.30, et amerikansk Hercules-fly blir sendt over fra Evenes, opplyser redningsleder Alf Hågensen ved Hovedredningsentralen i Norge-Norge til Nettavsien.

- Hvordan er været i området?

- Det er vanskelig, og det er meldt dårligere vær utover dagen, sier Hågensen.

Klokken 10: - Fortsatt savnet
Søket etter Hercules-flyet fortsetter med full styrke - både fra lufta og bakken.

- Søket fortsetter som før. Vi har ikke fått noe endring av status, så flyet er fortsatt savnet, sier informasjonssjef for Hæren i Nord-Norge, Marianne Øiahals, til Nettavisen klokken 10.05.

37 personer deltar i søket på bakken.

- Ved 08-30-tiden meldte Svensk redningstjeneste, som leder aksjonen, at tre av innsatsens fire helikoptre nå står på bakken for å avvente bedre vær. Et norskt Sea-King helikopter har gjort forsøk på å nå det aktuelle leteområdet, skriver Forsvaret på sine nettsider.

Leteområdet er på 5x2 kilometer (inkludert Kebenekaises nord- og sørtopp).

Varmesignaler var ikke fra flyet
Etter resultatløs leting store deler av natten, fanget et norsk P-3 Oreon-fly fredag morgen opp varemsignaler rundt 1600 meter fra det som kunne være det savnede flyet.

- Det var et Orion-fly som klokken 05.07 meldte fra om at de hadde fanget opp varmesignaler sør for Kebnekaise. Vi har militære mannskaper på vei til den posisjonen. Det kan være falsk alarm, eller det kan være det savnde Hercules-flyet, sa presseoffiser Rune Haarstad ved Cold Responses pressesenter til Nettavisen fredag morgen.

Men dette viste seg å være falsk alarm.

- Klokken 07.40 meldes det at bakkemannskaper har sjekket ut posisjonen et norsk P-3 Orion-fly hadde merket av etter funn av varmesignaler klokken 05.07. Bakkemannskapene har sjekket ut posisjonen uten at det er gjort funn, opplyser Forsvaret.

Søket fortsetter
Leteaksjonen ble natt til fredag trappet ned på grunn av det dårlige været.

- Vi har et norsk Sea King helikopter og to svenske helikoptre som gjør seg klar og er på vei inn i området, sier Haarstad.

- Det er rapportert om dårlig sikt, dårlig terreng og rasfare fra patruljene vi hadde på bakken i natt, sier han.

Han sier været er noe bedre i dag enn det var torsdag kveld.

- Det er atskillig bedre vær i dag enn det var i går kveld, så vi har håp, sier Haarstad til Nettavisen fredag morgen.

Søket etter det savnede flyet fortsetter både på bakken og fra lufta, og det er fortsatt Sverige som leder redningsaksjonen.

- Vi har store ressurser som deltar i søket. Telemark Bataljojn og HV16 har i tilegg personell på beredskap om vi trenger flere, sier presseoffiseren.

Ikke stort leteområde
- Tåke og dårlig vær har gjort helikopterleting fra lufta mer eller mindre umulig i natt. Også bakkeinnsatsen har vært begrenset, men når det blir lyst, håper vi å få satt inn tre helikoptre i arbeidet, sier vakthavende redningsleder Bengt-Olov Hammarlöf ved Sjö- och flygräddningscentralen til NTB.

Leteområdet er ikke så stort, så om helikoptrene kommer i luften, har Hammarlöf godt håp om å finne flyet.

- Ut fra siste radarposisjon og høydeforhold beregner vi leteområdet til å være rundt 6 ganger 3 kilometer, opplyser han.

Disse er savnet
Forsvaret gikk torsdag kveld ut med navnene på de fem som var om bord i Hercules-flyet som forsvant mellom Evenes og Kiruna.

De fem savnede er: Ståle Garberg, Truls Ørpen, Bjørn Yngvar Haug, Siw Robertsen og Steinar Utne. De pårørende er varslet.

Forsvarssjef Harald Sunde sa at de fem savnede offiserene er blant Forsvarets mest erfarne flygere.

- Det var et mannskap om bord på fire personer samt en offiser i tillegg. Oppdraget var å fly fra Evenes til Kiruna, hente materiell og personell og fly tilbake til Norge, sa Sunde til NTB.

Skulle til Kiruna
Flyet som er av typen C-130J Hercules, var på vei fra Evenes til Kiruna i Sverige da flygekontrollen mistet kontakten med flyet torsdag ettermiddag.

- Det er et norsk Hercules-fly med fem personer om bord som er savnet vest for Kiruna i Sverige. Flyet tok av fra Evenes litt før klokken 14.00, og vi mistet kontakt med flyet før det ankom Kiruna. Fem mennesker var om bord, og status er at de er savnet, sa kommunikasjonssjef ved Forsvarets operative hovedkvarter, oberstløytnant John Espen Lien, til Nettavisen torsdag kveld.

Forsvarsdepartementet (FD) meldte ved en feil torsdag kveld at fem offiserer har mistet livet i en flyulykke. FD beklager og har trukket tilbake meldingen.

Sist kontakt med flyet var på radar et stykke vest av Kiruna klokken 14.55.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Fredric Alm

- Leter etter mulige overlevende
Svenske redningsmannskaper leter etter mulige overlevende etter flyet som trolig har styrtet i Kebnekaise-fjellet i Nord-Sverige.

- Dersom flyet har greid å ta en nødlanding, er det en mulighet for at noen har overlevd. Vi leter ut fra disse forutsetningene, sier redningsleder Jonas Sundin i den svenske sjø- og flyredningssentralen i Göteborg til NTB.

Pressetalsmann Christer Haglund ved sjø- og flyredningssentralen utelukker ikke at det kan være overlevende.

- Vi leter etter flyet, og når vi har funnet flyet så må vi ta en vurdering på om noen kan ha overlevd. Vi kan ikke utelukke noen av delene, sa Haglund til Nettavisen torsdag kveld.

Norske jagerfly, som søker i området med varmesøkende kamera, har funnet varme punkter i søkeområdet.

- Noen av disse varme punktene hadde ikke noe med flyet å gjøre. Det kan ha vært dyr. Men det er andre varme punkter som vi undersøker. Vi får inn masse informasjon og vi må undersøke alt, sa pressetalsmann Christer Haglund ved sjø- og flyredningssentralen til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Sjø- og flyredningssentralen i Sverige

Forsvarsminister Espen Barth Eide sa torsdag kveld at han er svært bekymret etter at et C130j Hercules transportfly med fem personer om bord er meldt savnet.

- Dette er en meget alvorlig situasjon. Fem av våre offiserer er savnet. Jeg er svært bekymret og følger leteaksjonen etter de savnede fortløpende, sa forsvarsminister Espen Barth Eide i en uttalelse.

- Sendte ikke ut nødsignal
Sjø- og flyredningssentralen i Sverige opplyste torsdag til Nettavisen at det ikke ble sendt ut noe nødsignal fra Hercules-flyet før det forsvant sporløst fra radaren.

- Vi vet at tårnet i Kiruna hadde siste radiokontakt med flyet klokken 14.43. Da meldte de at de lå på 7000 fots høyde og var på innflyging til Kiruna. Flyet var 50 nautisk mil vest for Kiruna. Ti minutter etter hadde vi sist kontakt med flyet på radar, og deretter mistet vi all kontakt, sa redningsleder ved sjø- og flyredningssentralen i Sverige, Björn Wrandel, til Nettavisen torsdag kveld.

Oberstløytnant Lien turte torsdag kveld ikke å spekulere på hva som har skjedd.

- Vi får vente med det til vi har funnet flyet og funnet noen flere konkrete opplysninger om det, sa Lien.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.