I en artikkel skrevet av The Motley Fool diskuteres det om vaksinene er for gode for sitt eget beste.
Pfizer, BioNTech og Moderna har ikke opplevd det verste scenarioet ved at den nye typen vaksiner ikke virker. De har tjent milliarder av dollar på salget av teknologien sin. Nå viser det seg at de mest sannsynlig ikke kommer til å ha en like god inntekt av dette i fremtiden.
Det har blitt gjort studier, hvor resultatene viser at vaksinene virker så godt at de ikke kommer til å kunne tjene på dette fremover.
Les også: Norges kontroversielle vaksine-valg kan redde oss fra England-fellen: - God grunn til å håpe på det
Ved Universitetet i Washington har forsker Ali Ellebedy prøvd å finne ut av hvor lenge man er beskyttet etter en mRNA-vaksine. Det de fant var at disse vaksinene kan skape immunitet i årevis. Moderna-vaksinen var ikke inkludert i denne studien men forskeren tror at det vil være en lignende immunitetsperiode for denne vaksinen også. Studien er publisert i anerkjente Nature. I mai ble det også kjent at Moderna var 100 prosent effektiv på ungdommer.
Det vil kunne føre til at selskapene ikke kommer til å selge i nærheten av like mange vaksinedoser i fremtiden som de vil i 2021 og 2022.
På den andre siden
I studien fra Universitetet i Washington er det noen fallgruver. De hadde kun 41 deltakere med, og lymfeknute-testene de tok ble kun tatt av 14 stykker. De klarte heller ikke å bevise at man fikk en immunitetsperiode på mer enn 15 uker etter den første dosen.
Grunnen til at de likevel konkluderte med at vaksinene kunne ha en lenger immunitetsperiode, var fordi funnet tilsa at cellene fikk en respons på vaksinen som kunne vare over flere måneder.
Les også: Slik klarte Delta å sprekke den australske boblen
Det som derimot er usikkert er viruset sin fremtid. Vi kjenner til flere varianter av viruset i dag, men det er ikke sikkert at vaksinen beskytter mot videre mutasjoner.
Det er andre studier som viser at mRNA-vaksinen skaper nøytraliserende antistoffer mot nyere varianter. En studie fant en 88 prosents effektivitet med to doser Pfizer- BioNTech-vaksinen mot Delta-varianten.
På den andre siden er det studier som viser det motsatte. I Israel fant de ut at Pfizer-BioNTech-vaksinen kun er 64 prosent effektiv mot Delta-varianten, noe som er mye lavere enn funnene om at den beskyttet 94 prosent i mai.

Fersk rapport: Effektiviteten til Pfizer-vaksinen stuper
Vaksineselskapene ønsker at vaksinene skal ha en høy effekt, men de håper også at landene rundt om i verden vil ha oppfriskningsdoser og at det skal være behov for nye versjoner av vaksinen for å ta knekken på eventuelle nye varianter.