Gå til sidens hovedinnhold

Dårligst uten ball

Ledelsen i fotballforbundet tror den kan diktere mediene. Derfor går det galt.

KOMMENTAR (NA24): Maktkampen i Norges Fotballforbund har kommet og gått opp gjennom årene, men foregår stort sett bak lukkede dører. Men de siste ukene har det lekket ut at det er dårlig stemning mellom generalsekretær Karen Espelund og president Sondre Kåfjord. Og når det først lekker fra en slik allmektig bastion, lekker det som en sil.

NA24 Propaganda – Norges største medienettsted

I slike tider burde fotballforbundet skaffe seg en mediestrategi. Men når du er vant til å diktere alt og alle, blir det vanskelig.

Meld deg på NA24 Propagandas nyhetsbrev

Stat i staten
Norges Fotballforbund dømmer spillere, trenere og dommere summarisk hvis de forbryter seg mot reglene. Klubber fratas lisensen hvis de ikke har gode nok fasiliteter på stadion. Og kommentaren fra forbundet er bestandig at dette er opplest og vedtatt og dermed basta. NFF er rett og slett en stat i staten og har vent seg til det. Du skal tilbake til Sovjet-unionens glansdager for å finne et lignende demokratisk underskudd.

Denne selvforståelsen holder selvsagt ikke lenger i vår tid. Riktig nok hender det at sportspressen opptrer som mikrofonstativ. Men ikke hver dag og ikke hele tiden. Når selv folk som ikke er interessert i fotball- og det er ganske mange – har fått med seg at toppfotballen er inne i en alvorlig krise, er det på tide å begynne å snakke sant. Og vise en viss ydmykhet.

I stedet kommer det hjelpere til hånde for å slukke brannen. Direktøren i interesseorganisasjonen Norsk Toppfotball, Niels Røine, har rykket ut og sagt at norsk fotball aldri har jobbet bedre og lekser opp om alt flott som gjøres med breddefotball, anlegg og spillerutvikling. Den samme visa messer fotballpresident Kåfjord, som etter sigende er tenkt å bli kastet på neste ting. Mens Karen Espelund visstnok har tenkt å utnytte sin støtte rundt forbi i Fotball-Norge til å bli forbundets neste president.

Varsling?
På toppen av all denne ironien er informasjonssjef Roger Solheim, ifølge flere medieoppslag en slags «varsler» om dårlig stemning i forbundskontorene på Ullevaal. Han skal ha sagt at generalsekretæren er detaljorientert og bestemmende og vanskelig å samarbeide med. Men er hun ikke generalsekretær, da?

Det første trekket burde være å skaffe seg en bedre informasjonssjef. Norsk toppfotball befinner seg i en dyp krise. Da er det også på tide å begynne å snakke sant. Det må du som kjent gjøre – for å bli trodd.

Det lærte de fleste av oss av våre mødre.

Dag Solberg er frilansjournalist og kommentator i NA24

Har du et medietips – kontakt NA24 Propaganda

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot