RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Data for duster

Sist oppdatert:
Liker du å kaste bort tusenlapper for å støtte norsk næringsliv? Da har databransjen et godt tilbud til deg.
( NA24-KOMMENTAR ): Globalisering og internasjonal handel bør i teorien bidra til å utjevne prisene på varer og tjenester som kan handles over landegrensene. Det er da også en utbredt oppfatning at dette, gjerne kalt Kina-effekten, er en viktig forklaring bak den ekstremt lave inflasjonen i Norge de siste årene.

Men i en liten krok av databransjen har man tydeligvis ikke hørt om denne tendensen.

Forleden kom jeg over en artikkel fra datamagasinet PC World Norge, som har testet syv tilbydere av sikkerhetskopiering av data over nettet. Dette er altså tjenester hvor du leier en viss lagringsplass slik at du via nettet kan ta sikkerhetskopi av viktige ting på din lokale PC, for eksempel familiebilder, musikk og andre dokumenter.

Ekstremt overpriset

Siden jeg i det siste har undersøkt prisen på tilsvarende tjenester i USA, hvor jeg for tiden bor, holdt jeg på å ramle av stolen da jeg så hvilke priser de norske aktørene opererer med.

PC World Norge har brukt en datamengde på 5 gigabyte som eksempel. Snittprisen for dette er 288 kroner i måneden, eller 3.456 kroner i året. Klart billigst i den norske testen er Mamut, med en månedspris på 61 kroner inkl. mva, men også dette blir merkbare 732 kroner i året. Den dyreste, Notaplan, tar 4.990 kroner i året for 5 gigabyte lagring.

I USA får du 5 gigabyte gratis hos en rekke aktører. Det gjelder for eksempel Xdrive, som jeg selv har brukt (men ikke nok til å gi noen anbefaling). Mediamax (som jeg ikke har prøvd) gir deg 25 gigabyte gratis, riktignok med begrensning på hvor mye du kan laste ned pr. måned. Det finnes også en rekke andre tilbydere.

Har du større behov, kan du hos Xdrive betale 100 dollar, snaut 650 kroner, i året for 50 gigabyte lagringskapasitet. Hos Mediamax får du 1000 gigabyte lagringsplass for 360 dollar i året, eller rundt 2.300 kroner.

Altså: Det du i snitt betaler 3.456 kroner i året for i Norge, får du gratis i USA. Og for mindre enn det i snitt koster for 5 gigabyte i Norge, får du 1000 gigabyte i USA.

Synkende skip

Ja, ja. Noen vil sikkert vise til at enkelte av de norske tjeneste har akkurat en spesiell funksjon man ønsker, noen liker å forholde seg til en norsk aktør, hastigheten til USA kan, i alle fall i teorien, være noe tregere. Og så videre.

Men uansett er de norske tjenestene jevnt over ekstremt overpriset.

Viser dette at globalisering ikke fungerer? Jeg tror ikke det. Jeg tror det viser at ting tar tid, og at globaliseringen også i årene fremover vil dempe inflasjonen i Norge, til glede for forbrukerne. Når man ser på leserkommentarene under testen av de norske tjenestene, går det tydelig frem at mange brukere selv har funnet frem til mye rimeligere, utenlandske alternativer.

Jeg har ingen tro på at man over tid kan holde et mye høyere prisnivå i Norge for en tjeneste som kan kjøpes over nettet med et kredittkort. Den som baserer sin forretningsmodell på slike prisforskjeller, seiler med et synkende skip.

Are Slettan er tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og redaktør for iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere