*Nettavisen* Nyheter.

Data-kidnapping øker kraftig

Antall tilfeller av kidnapping av private dokumenter har økt kraftig de siste månedene.

22.08.06 14:52

Sikkerhetsselskapet Panda rapporterer om en økning i andre kvartal på 30 prosent i antall tilfeller av såkalt «ransomware» - virus som krypterer filene dine og som krever at du sender penger for at du skal kunne få tilgang igjen.

Truer med å slette filene dine
Vi har tidligere skrevet om blant annet viruset Random.A. Det dukket opp i april og krevde at de utsatte måtte betale nøyaktig 10.99 dollar til i en amerikansk bank. I mellomtiden ville én fil bli slettet hver halvtime.

De første utgavene av disse virusene var relativt primitive og var enkle å komme rundt. I løpet av de siste månedene har derimot krypteringen blitt langt mer avansert.

660 bits kryptering
PGPCoder er en trojaner som krypterer filer med 330 og 660 bits krypteringsnøkler. Til sammenligning brukes som regel 128 og 256 bit for å kryptere kommunikasjonen til nettbanken din.

Hvis du har en datamaskin på 2,2 gigahertz kan det i verste fall ta rundt 30 år å knekke krypteringen. Med en god porsjon flaks klarte derimot sikkerhetsselskapene å knekke koden på et døgn.

Foreløpig relativt få tilfeller
Denne typen kidnappingsprogramvare sprer seg ofte ved hjelp av fildelingsprogrammer. Det er derfor all mulig grunn til å være på vakt – selv om fenomenet ikke har blitt veldig utbredt her i landet enda.

Les flere IT-saker på våre IT-sider.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.