*Nettavisen* Nyheter.

Datalagrings-Paradiset

Foto: TV3 (TV3)

Mens politikerne diskuterer datalagringsdirektivet, gjør norske ungdommer hva de kan for å ødelegge sine liv på internett.

29.04.10 08:35

Dette er ikke en kommentar om forslaget om å lagre datatrafikk-data noen måneder, men om beslutningen stadig flere gjør om å legge ut ødeleggende bilder og informasjon om seg selv på internett.

Daglig får Nettavisen og andre nettaviser henvendelser fra folk som ønsker å slette sin egen historie. Dessverre er det knapt mulig. Rekorden er deltakeren på Paradise Hotel 2009, som nå har bedt landets aviser om å fjerne alt om henne på nettet.

Datatilsynet har laget tjenesten www.slettmeg.no for å hjelpe folk til å bli kvitt uønskede bilder og falsk informasjon som ligger om dem på nettet.

Det er et godt tiltak, men gjengangeren i henvendelsene vi får er folk som med vitende og vilje har oppsøkt offentligheten med halvnakenbilder og andre stunts, og som finner det belastende at den samme informasjonen er offentlig mange år senere når de eksempelvis har studert jus, og ønsker å bli advokat.

De aller fleste arbeidsgiver bruker nå nettsøk for å sjekke kandidater før ansettelse. Har du bestemt deg for å gå halvnaken rundt på fjernsyn i Paradise Hotel, slipper du aldri unna hundrevis av referanser i nettmedier og private blogger. Skal jeg dømme etter de mange henvendelsene vi får fra eks-reality-deltakere, kan de umulig å forstått hvilken livslang beslutning de har gjort i ungdommelig overmot.

Det er rett og slett ikke så mange jobber hvor deltakelse i 2010-utgaven av Paradise Hotel blir sett på som en fordel - spesielt ikke i bransjer som lever av troverdighet og seriøsitet. Stryk jurist, aksjeanalytiker og revisor, for å ta noen slike yrker. Dersom TV3 har informert deltakerne om de mulige konsekvensene i yrkeslivet, så er deltakerne overmodige når de likevel velger å delta.

Ingen nettaviser vil stryke offentlige hendelser. Har du deltatt i realityserier så er det et historisk faktum som ikke kan fjernes. Dessverre kan angeren bli blytung for noen.

En tidligere Paradise-deltaker som vil stryke sin historie, sier det slik: - Det er egentlig rett og slett fordi jeg søker jobber og prøver å ha en kjæreste. Da er det ikke så lett at disse bildene og sakene kommer opp med en gang man googler navnet mitt, sier hun til Dagbladet.

Sant nok, men mediene kommer ikke til å etterkomme ønsket.

Dagbladets fungerende sjefredaktør Lars Helle sier det slik: - Dagbladets utgangspunkt og prinsipp er at publisert er publisert. Vi har et ansvar for å ta vare på historien, noe som også er en del av samfunnsoppdraget vårt. Det ville være uprofesjonelt og uriktig å fjerne deler av vår felles historie på bakgrunn av ønsker fra enkeltpersoner. Vi får mange slike henvendelser nå, og ser i enkelttilfeller på om vi kan gjøre noe med tilgjengeliggjøring, men sletting er uaktuelt, sier Helle til Dagbladet.

Men en ting er deltakelse på fjernsyn eller offentlige arrangementer, noe annet er mengden av informasjon folk legger ut om seg selv på Facebook, private blogger eller som deltaker på Twitter. Også disse elektroniske sporene vil fremtidige arbeidsgivere og mulige kjærester lete opp på internett.

Det beste med diskusjonen om datalagringsdirektivet er at folk flest blir mer bevisst på personvern. Håpet er at de er like bevisste om informasjon de frivillig legger om seg selv på internett.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.