Dataspill kan erstatte medisiner

Foto: (United States Federal Government)

Lurer hjernen til å føle mindre smerte, spesielt for barn.

03.09.10 12:01

Vi er vant til å ta en pille når vi har vondt i kroppen, men spill kan nå vise seg å være en sunnere måte å lindre smertene.

Personer som nettopp har spilt et spill opplever nemlig mindre smerte enn andre, viser en amerikansk studie gjort ved Children's Hospital of Los Angeles.

Virtual Reality

I studien fikk forsøkspersoner et ubehagelig varmeplaster festet på armen, og fikk siden spille et spill der de styrer en pingvin som sklir nedover en lang bakke i et tredimensjonalt vinterlandskap. Deltakerne fikk montert en Virtual Reality-hjelm med skjerm i hele synsfeltet og musikk og lydeffekter på ørene, slik at man ble helt omkranset av spillet.

Målinger ble gjort for å se hvor mye ubehag personen opplevde i forkant og etter at de spilte. Funnene viste at de som hadde fått spille ikke var like plaget av varmeplasteret, og også hadde redusert aktivitet i de delene av hjernen som prosesserer smerte.

Forklaringen ligger i at Virtual Reality-spillene skaper aktivitet i pannelappen. Dette utløser smertestillende endorfiner på samme måte som ved bruk av opioider, som for eksempel Paralgin Forte og morfin.

Best for barn

- For barn fant vi at Virtual Reality-spilling er en bedre behandling enn vanlig smertebehandling, sier doktor Jeffrey Gold ved sykehuset.

Gold ønsker nå å forske videre på hvilke spill som lindrer smerte best, og hva som fungerer best for barn og voksne. Etter ytterligere studier ser man for seg at man kan la barn spille spill i forkant av potensielt smertefulle operasjoner ved sykehuset.

- For barn vil behandling i forkant med spill være tingen, sier Gold.

Gold ser også for seg at VR-utstyr kan bli plassert ut hjemme hos pasienter som sliter med kroniske smerter, som et tryggere og mindre avhengighetsdannende alternativ til smertestillende legemidler.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.