Gå til sidens hovedinnhold

Dataspill redder ungdommen

Oslo (NTB): Ungdomskriminaliteten har på ti år falt 25 prosent, takket være at stadig flere bruker tid på dataspill fremfor å gå gatelangs og skape kvalm. Det mener Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (Nova).

Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) ble 10,3 prosent av all ungdom mellom 15 og 20 år siktet for lovbrudd i 2002. I 2011 var andelen falt til 7,8 prosent, altså en nedgang på 25 prosent. Trenden har vært slik siden 1980-tallet, skriver Vårt Land.

- Det er en generell trend at ungdom blir streitere. En viktig forklaring er at nesten alle ungdommer har fått mobiltelefon og tilgang til egen datamaskin. Dataspill og muligheter for å være sosial på nettet gjør at flere tilbringer mye mer tid hjemme, sier forskningsleder Anders Bakken i Nova.

Han påpeker at en betingelse for å drive kriminalitet, er at man går ute og kommer i kontakt med belastede miljøer.

- Unge gutter spiller heller data enn å drive gatelangs, sier Bakken.

Ungdomskriminalitet ble tidligere ofte begått i ren kjedsomhet, legger han til, og viser til at ungdom i dag har fått et bedre forhold til både foreldre og skole. Lav arbeidsløshet blant unge bidrar også, forteller han. Bakken trekker videre fram politiets forebyggende arbeid som en medvirkende faktor til nedgangen i ungdomskriminalitet. (©NTB)

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen