RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Datatilsynet avvisende til å vise finger i butikken

Oslo (NTB): Kasseleverandør Visma Retail ønsker at folk skal legitimere seg ved å vise fingeren når de skal kjøpe øl og røyk i butikken. Datatilsynet sier tvert nei.

Visma Retail ønsker å lage et register der kundene kan registrere fingeravtrykk og fødselsdato. Dermed holder det at kundene sveiper fingeren over en fingeravtrykksleser når de skal kjøpe varer med aldersgrense, skriver Dagens Næringsliv.

Datatilsynet sier imidlertid nei og viser til lovverket som sier at det skal være «sterk nødvendighet» for å bruke biometriske kjennetegn. Fra før har et treningssenter som ønsket å innføre fingeravtrykk for å registrere kunder fått nei fra Datatilsynet.

- Utgangspunktet vårt er at biometriske kjennetegn som fingeravtrykk er veldig sterke indikatorer, og det er streng regulering på når man skal kunne bruke det, sier direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet.

Visma Retail tar nå Datatilsynets avslag videre til Personvernnemnda, som er klageinstans for Datatilsynets vedtak.

- Lovverket er laget for å beskytte personsensitive data. Det eneste vi vil lagre i vårt system er fingeravtrykk og fødselsdato. Vi vil ikke koble dette opp mot personens navn eller lagre vedkommendes kjøp, sier produktsjef for innovasjon i Visma Retail, Bjørn Willoch Bjanger. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere