RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Datatilsynet føler seg krenket av Støre

Oslo (NTB): Datatilsynet og Personvernnemnda mener Helse- og omsorgsdepartementet, med Jonas Gahr Støre (Ap) i spissen, krenker deres uavhengighet ved å oppheve et vedtak om Kreftregisteret.

I slutten av desember i fjor sendte Helse- og omsorgsdepartement ut på høring en endring i kreftregisterforskriften som omgjør et vedtak tatt av Datatilsynet og Personvernnemnda. Der foreslår departementet at det holder med reservasjonsrett og at Kreftregisteret ikke må innhente samtykke ved registrering av personvernopplysninger etter mammografi og kreftundersøkelser av livmorhalsen hos kvinner, skriver Aftenposten.

Eva Jarbekk i Personvernnemnda sier til avisen at hun ikke kjenner til at noe lignende har skjedd før og understreker at hun ikke opplevde noe press fra departementet i forkant av vedtaket.

Bare to dager før departementets høringsnotat, fikk Datatilsynet medhold fra Personvernnemnda - alle kvinner måtte gi et eksplisitt ja. Hovedgrunnen til at instansene reagerer, er at den nye forskriften vil få tilbakevirkende kraft.

- Datatilsynet og Personvernnemnda er uavhengige organer, og den uavhengigheten er det viktig å respektere. Det å endre noe tilbake i tid vitner om at man ikke aksepterer det to uavhengige organer har gjort, sier Datatilsynets direktør Bjørn Erik Thon til Aftenposten. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere