Gå til sidens hovedinnhold

Datatilsynet nekter å være på Facebook

Ingen marsjordre, sier tilsynet.

Det var NRK Beta som først onsdag morgen meldte at Datatilsynet ikke kan stå inne for å være på Facebook.

– Vi har valgt å ikke gå inn på Facebook, fordi vi mener at behandlingen av personopplysninger medfører en for høy risiko for brukernes rettigheter og friheter, sier direktør Bjørn Erik Thon i en pressemelding.

– Vi tror at de som hadde ønsket å besøke Datatilsynets side på Facebook, ville hatt en forventning om at vi visste hva som ble lagret dersom de for eksempel klikket «liker» på vår side, eller hva slags opplysninger som ble registrert bare ved å besøke siden vår. Og det kan vi rett og slett ikke svare på – heller ikke etter gjennomgangen, sier Thon.

Ingen marsjordre

Alle som behandler personopplysninger må selv sørge for å etterleve pliktene i personvernforordningen (GDPR), skriver Datatilsynet i pressemeldingen. Pliktene vil også gjelde når en virksomhet tar i bruk sosiale medier, for eksempel ved å opprette en egen Facebook-side.

Thon avviser overfor NRK Beta at dette er en marsjordre om å legge ned andre, norske Facebook-sider.

– Vår tilnærming er bare én måte å gjøre det på. Alle vurderinger og bidrag på dette feltet er velkomne, og regelverket gir rom for stor fleksibilitet i metode, gjennomføring og ressursbruk. Men vi ønsker særlig å starte en debatt om det offentliges bruk av sosiale medier, sier Bjørn Erik Thon.

– Tydelig signal og vekker

– Vurderingen er et veldig tydelig signal og en vekker, spesielt for det offentlige, sier direktør Tore Tennøe i Teknologirådet til NRK Beta.

Han mener Datatilsynets vurdering vil føre til at flere offentlige aktører kommer til å legge ned sine Facebook-sider.

– Konklusjonen er glassklar. Det er høy risiko for brukerens rettigheter og friheter, og det er lite valgfrihet og medbestemmelse på mange punkter, sier Tennøe, som peker på at offentlige myndigheter har et ekstra ansvar for å ivareta innbyggeres personvern.