RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Datatilsynet om forslag fra regjeringen: - Et overgrep

Direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet mener regjeringens forslag om utvidede fullmakter til mobilovervåking, er et overgrep mot personvernet.
Direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet mener regjeringens forslag om utvidede fullmakter til mobilovervåking, er et overgrep mot personvernet. Foto: Lise Åserud / SCANPIX
Sist oppdatert:

Datatilsynet reagerer kraftig på Justisdepartementets forslag om å overvåke mer av mobilnettet og kaller det et overgrep.

Justisdepartementet og regjeringen vurderer å utvide lovhjemlene for politiets overvåking av privatpersoners mobiltelefoner. De vil åpne for at politiet kan få videre fullmakter til å benytte seg av flere typer signalovervåking.

– Deler av dette forslaget gir nærmest politiet en generalfullmakt til å se hvem som er i et område, og det er et overgrep mot folk som befinner seg der, sier direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet til NRK.

Forslaget som nå er ute på høring, innebærer blant annet at politiet kan overvåke trafikken et sted for å forebygge kriminalitet, som for eksempel ved demonstrasjoner og opptøyer, uten mistanke mot konkrete personer.

Statsminister Erna Solberg sier til NRK at videre fullmakter kan bidra til å hindre terror og kriminalitet.

– Vi må ha metoder for å forhindre alvorlig kriminalitet og terrorhandlinger, sier hun på spørsmål om forslaget er et for stort inngrep i personvernet. (©NTB)

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere