*Nettavisen* Nyheter.

Datatilsynet vil ha Snowden-oppvask

Oslo (NTB): Datatilsynet og flere norske IT-aktører krever at myndighetene starter en nasjonal kartlegging av hvilke konsekvenser amerikansk overvåking kan ha i Norge.

Den tidligere CIA-ansatte Edward Snowden har lekket dokumenter som viser at den amerikanske etterretningstjenesten NSA har fått tilgang til programmer som gjør det mulig å låse opp kryptert informasjon på nettet, og dermed tilgang til banksystemer, eposter, stats- og forretningshemmeligheter.

- Avsløringene er alvorlige og urovekkende, og dette er et tema som i høyeste grad krever nærmere undersøkelser, sier Datatilsynets informasjonsdirektør Ove Skåra til Klassekampen.

Han får støtte fra IT-forsker Gisle Hannemyr ved Universitetet i Oslo.

- Til nå har det jo bare vært konspirasjonsteoretikere som har hevdet at dette kunne stemme, sier Hannemyr. Saken har ikke fått den oppmerksomheten den fortjener i Norge, legger han til.

Hannemyr vil ha en gjennomgang av hvilke sentrale norske institusjoner som benytter dataprogrammer som utenlandsk etterretning kan ha plantet svakheter i. Nasjonal Sikkerhetsmyndighet bør påta seg denne oppgaven, mener han. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag