RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Datavirus slår ut PC-er i dag

Sist oppdatert:
Det nye Sasser-viruset slår til i dag. Viruset spres direkte over internett, og går ikke over e-post. Og Sasser er vanskelig å fjerne. TV 2 Nettavisen viser deg hvordan.

Sikkerhetseksperter regner med at svært mange allerede er infisert av Sasser-viruset i dag.

Ormen infiserer alle datamaskiner som er koblet til internett og som kjører Windows, og spres i motsetning til de fleste andre dataormer ikke via e-post.

For deg som har bredbånd betyr det at så lenge maskinen er på, risikerer du å smittes.

Det eneste som hjelper mot ormen er en å ha en personlig brannmur installert, eller å ha lastet ned sikkerhetspatchen som Microsoft gav ut den 11. april.

Det gjør at svært mange av oss er sårbare, å ha antivirusprogram installert på hjelper nemlig ingenting mot denne nye ormen.

Sasser skrur av og på PC-en din, og det kan gjøre det vanskelig å få installert sikkerhetspatchen fra Microsoft, og fjerne selve ormen. Det går nemlig bare et minutt fra du starter PC-en til den slår seg av igjen.

- Det er samme problemet vi så med Blaster, du har rett og slett ikke tid til å oppdatere PC-en, sier administrerende direktør i sikkerhetsselskapet Symantec, Henrik Vaage.

For å løse dette problemet anbefaler han å få lastet ned sikkerhetsoppdateringen på en annen maskin, og brenne denne på en CD. Deretter kan du sette CD-en i den infiserte maskinen, og kjøre en installering fra CD-ROM.

Slik fjerner du Sasser:
1. Installer siste oppgraderingen fra Microsoft på Windows Update. Dersom maskinen din skrur seg av før du rekker å laste ned hele oppgraderingen, bør du laste ned sikkerhetsoppdateringen på en annen maskin, og brenne denne på en CD. Deretter kan du sette CD-en i den infiserte maskinen, og kjøre en installering fra CD-ROM.

2. Sjekk om du allerede er infisert. Det finnes en god del gratis virussjekk og -fjerningsverktøy på nettet. Her er en versjon fra Symantec. Den både sjekker og fjerner styggedommen.

3. Du bør sørge for å installere en brannmur. De kommer i to ulike former; enten som en fysisk boks du kobler mellom PC-en og internettilgangen, eller som programvare du installerer på PC-en. Det kan være kjekt å vite at mange bredbåndsrutere har innebygd brannmur, sjekk med bredbåndsleverandøren din.

4. Kjører du Windows XP, er det også innebygd brannmur i operativsystemet. Hvis du vil være sikker på at brannmuren er i gang, kan du kontrollere dette.

Slik gjør du det:
1. Velg Kontrollpanel på Start-menyen.
2. Hvis du ikke har det vanlige kontrollpanelet, klikker du Bytt til klassisk visning.
3. Klikk påloggingstilkoblingen, nettverkstilkoblingen eller høyhastighetstilkoblingen som du bruker når du kobler deg til Internett.
4. Til venstre i feltet Detaljer skal det stå Beskyttet av brannmur.

Står det Beskyttet av brannmur, så er brannmuren i Windows XP aktivert. Står det ikke noe, og du vil bruke brannmuren, må du slå den på.

Slik gjør du det:
1. Velg Start, Kontrollpanel, Nettverkstilkoblinger.
2. Merk nettverkstilkoblingen du vil beskytte med en brannmur.
3. Klikk Endre innstillinger for denne tilkoblingen under Nettverksoppgaver.
4. Velg kategorien Avansert.
5. Merk av for alternativet Beskytt datamaskinen og nettverket ved å begrense eller hindre tilgang til denne maskinen fra Internett. Klikk OK.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere