*Nettavisen* Nyheter.

Datteren (8) får ikke komme til Norge

REDDE: Morens fortvilelse over at den yngste datteren (på bildet) er igjen i Libya, preger hele tilværelsen til den lille familien på Sand. Foto: ALLE FOTO: LISBETH ANDRESEN (ROMERIKES BLAD)

Mamma Selemawit Daniel er livredd for hva som kan skje henne i Libya.

– Jeg må redde datteren min, sier hun.

Hun har søkt om å få datteren til Norge, men tjener ikke nok penger. Slik er den nye utlendingsloven. Avslaget kom i november, men hun har klaget, skriver Romerikes Blad.

Så plutselig er Libya satt på verdenskartet.

Barn spesielt utsatt
Redd Barna er spesielt bekymret for barna i landet. Det bor ca. 700.000 barn i hovedstaden Tripoli. Og det er vanskelig å si hvordan den humanitære situasjonen i byen er, fordi det er umulig å få inn uavhengige observatører, skriver NTB.

Den britiske Redd Barna-sjefen, Gareth Owen, understreker at barna er spesielt sårbare.

– Situasjonen i landet kan fort komme ut av kontroll, og det vil bli bety en katastrofe for hundretusenvis av barn, uttaler han.

Familien datteren bodde hos i Libya, har sendt sine egne barn over grensen til Tunisia, men ikke Rim, fordi hun er papirløs. Hun befinner seg i Tripoli. Moren er opprinnelig fra Eritrea og datteren er sammen med en venninne av moren som også er sort, afrikansk og papirløs.

Les også: Barn intet unntak.

Moren er redd både for datterens og venninnens liv – for at de skal bli ranet, mishandlet og i verste fall drept.

Datteren ble igjen
I mai 2008, kom hun til Norge fra Sudan sammen med den eldste datteren, Randa (9 1/2).

– Businessmannen klarte ikke å skaffe pass til begge barna.

Randa hadde astma og problemer med beinet. Jeg måtte ta henne med meg. Han sa at Rim kunne komme fort etter. At Norge var et humant land og at man ville hjelpe oss, forteller hun.

Yngste datteren, Rim, ble igjen hos venner i Sudan. Senere dro de til Libya. Derfra prøvde de å flykte med båt til Italia, men ble plukket opp og arrestert.

– Jeg måtte betale 500 dollar for at de skulle slippes fri, forteller hun.

Siden har datteren vært i Libya med morens venninne.

Les også: Må tjene penger.

Tjener ikke nok penger
Til nå har norske myndigheter avslått å forene mor og datter.

Selemawit Daniel har oppholdstillatelse i Norge sammen med datteren Randa og mannen Huruy Habtay. Han er ikke far til jentene, men tok seg av dem og moren i Sudan og giftet seg senere med henne. Hans familie i Canada hjalp ham med penger til å dra til Norge i februar 2008 og i mai kom Selemawit og Randa. De bor nå i Ullensaker kommune.

– Det er vanskelig. Selemawit gråter 24 timer i døgnet. Hun klarer ikke å konsentrere seg om å lære norsk og tenker bare på Rim, sier han.

Les også: Går utover barna.

Begge går på introduksjonskurs, noe de har plikt til. Inntekten moren mottar der, er ikke nok til å tilfredsstille underholdskravet slik at Rim kan komme til Norge, skriver UDI i avslaget fra november.

Situasjonen i Tripoli
I utgangspunktet var moren mest redd for at datteren skulle bli omskåret. Hittil har man unngått dette ved å skylde på at Selemawit skal komme til seremonien, forklarer hun.

Man har sagt at det er feil å holde festen før moren kommer. Nå er hun mest redd for hva som kan skje med datteren som følge av situasjonen i Libya. De siste dagene har Gaddafis motstandere forsøkt å mobilisere en opprørshær som kan gå inn i Tripoli. Fredag satte Gaddafis tilhengere opp veisperringer rundt byen før fredagsbønnen. Man frykter at et forsøk på å drive Gaddafi ut av Tripoli kan ende med full borgerkrig.

Les flere saker fra Romerikes Blad her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag