(Bergensavisen) - Jeg er utrolig glad! Det sier Adija Niyonkuru til BA. I går fikk alenemoren og den norskfødte sønnen David (5) opphold i Norge.

Det skjer bare tre uker etter at de ble hentet med makt på asylmottaket i Ytre Arna og fraktet til Oslo for uttranportering til Burundi. En tilfeldighet gjorde at Niyonkurus tidligere advokat, Kristine Aarre Hånes, fikk vite hva som var i ferd med å skje. Bare en halvtime før mor og sønn skulle fraktes til Gardermoen, fikk hun UNE med på å utsette utsendelsen. I ettertid har hun jobbet med å utdype omgjøringsbegjæringen.

– Det er fantastisk for Adija og David at Utlendingsmyndighetene nå har gitt dem opphold. Samtidig er det helt utrolig at det måtte gå så langt at de var i ferd med å bli tvangssendt ut av landet, sier Aarre Hånes til BA.

Åpenbart uriktig

For etter at Niyonkuru og sønnen fikk avslag både hos UDI og UNE, søkte advokaten om fri rettshjelp for å saksøke staten i 2011. Det fikk hun avslag på.

– Vi har hele tiden ment at de har krav på opphold, at avslaget åpenbart er uriktig. Det er bra at UNE nå innser det, men det er også i siste liten. De har utsatt mor og barn for store, unødige påkjenninger gjennom flere år.

Det toppet seg i januar da Niyonkuru og hennes bergensfødte sønn ble hentet med makt av politiet. Øyenvitner fortalte BA om hjerteskjærende scener, der mor og barn til slutt måtte bæres inn i politibilen.

– Det sier seg selv at det er en belastning for en femåring å bli hentet slik. Og alt dette kunne altså vært unngått.

- Er så glad

Det lyktes ikke BA å komme i kontakt med rette vedkommende i UNE torsdag ettermiddag. Men i vedtaket heter det at opphold gis av «sterke mennesklige hensyn» og at en retur til Burundi, der David for øvrig aldri har vært, «er utilrådelig». I Ytre Arna var det uansett bare glede i den lille familien denne dagen.

– Jeg er så glad at magen er helt rar, sier Adija Niyonkuru, som nå ser frem til å fortsette på norskkurset hun gikk på da hun hadde status som asylsøker.

– I dag vil jeg bare takke! UNE, advokaten min, alle som har hjulpet oss, også politiet.

David var i barnehagen da vi snakket med moren i går. Men da vi møtte dem på flyplassen etter returen fra Oslo 31. januar, var han bergenser på sin hals:

– Jeg likte ikke Oslo. Det var altfor kaldt der, sa han.

– Og så vil jeg ikke dit det heter Afrika.

Les flere saker fra Bergensavisen.