David mot «røkla»

Foto: Alessandro Trovati (AP/Scanpix)

BLOGG: Ole Kristian Stoltenberg tar for seg favorittene på oppløpssiden i Giro d'Italia.

24.03.11 10:58

Kan det umulige skje? Kan David Arroyo komme seilende som et ukjent fjes og stikke av med årets Giro d'Italia foran nesa på forhåndsfavorittene?

Tre etapper før slutt leder han fortsatt komfortabelt. I hvert fall kunne det vært komfortabelt, men med tanke på gjenværende meny, så er det ikke mye å ha 2.27 på Ivan Basso og 3.09 på Cadel Evans. For vi står ovenfor to brutale fjelletapper, samt en kortere tempoetappe som avslutning på tre ukers blodslit.

For David Arroyo er håpet syltynt. Et nytt under med en ny David i hovedrollen må til om han skal ri denne stormen av. La det være sagt, jeg heier på «David i kampen mot Goliat» denne gang! Det ville faktisk vært morsomt OM han klarte det! Og han kjemper på en måte vi liker å se nye helter fighte. Han kommer til å gi absolutt ALT de tre resterende dagene. Men jeg tror dessverre ikke det er nok denne gang. Jeg tror dette står utelukkende mellom Evans og Basso til slutt. Fordelen til Ivan Basso er at han stadig har et komplett og sterkt Liquigas-lag rundt seg. De har også Vincenzo Nibali på skuddhold i totalen, med 4.53 opp til ledende Arroyo. Flere kort å spille ut, og et sterkt mannskap som kan klare å kle av de få hjelperne Evans har igjen.

For beklager mine herrer i BMC, men vinner Cadel Evans årets Italia rundt så har han gjort det selv. Makan til svakt mannskap, hvor fire av ni for lenge siden har stått av, og resten stort sett bare er synlige på innskrivningen før start. Evans er mot strømmen i lagsporten sykkel om han vinner dette. Men jeg tror ikke han har så mange taktiske valg de to neste etappene: Markere Ivan Basso, og satse på at det holder.

Avstanden mellom Basso og Evans er i øyeblikket 42 sekunder i favør italieneren. Det er i grenseland av hva Evans kan slå Basso med på avsluttende tempo (15 kilometer i Verona). Kanskje kan han klare det, kanskje går det akkurat ikke. Dermed kan til og med bonussekunder på de siste tøffe etappene bli avgjørende, om Basso og Evans er like sterke på de neste fjelletappene. Det tyder mye på at de kan være. Zoncolan var for bratt for Evans. Kronplatz gikk fint. Bakkene som gjenstår er lange, men ikke så bratte som Zoncolan. Jeg tror det blir tøffere for Basso å skape luke til Evans de neste dagene.

Nei da, jeg glemmer ikke at Carlos Sastre bare er 4.41 bak Arroyo (2.14 bak Basso og 1.32 bak Evans) og faktisk bare en superdag unna å vinne dette. Det er mulig når vi vet hvor majestetisk Kong Carlos kan være på sitt beste. Og vi skjønner at bare en av de to neste dagene kan skape store avstander. Men dessverre tyder ingenting på at Sastre skal ha en slik dag på slutten av årets Italia rundt. Strengt tatt har han, med unntak av å sitte i rett brudd på rett dag, vist svakhet i forhold til de sterkeste for mange ganger i årets Giro.

Så kort oppsummert: Hjertet sier David Arroyo, hodet sier Ivan Basso, men magen sier Cadel Evans. Merkelig oppsummert? Vel, jeg står på mitt forhåndstips og satser på at den til tider ampre syklisten fra Australia slår fra seg i de siste fjellene og drar dette i land med en gnistrende tempo siste dag. Den «evige toer» fortjener en Grand Tour seier, og jeg tror han får den på søndag!

PS! Jeg må bare si til slutt at årets Giro d'Italia har vært et skikkelig fyrverkeri!! En herlig, men brutal rute. Offensive ryttere og stort sett overraskelser hver eneste dag. Håper dere som har fulgt rittet har satt pris på festen syklistene har skapt. Det er ikke gitt vi ser maken på en stund igjen. La oss håpe det, men la oss først nyte de siste dagene. Og sett av lørdagen, selv om det har vært mye action til nå, så er lørdagens etappe på papiret den tøffeste.. Til sammen 80 kilometer i motbakke (!) med fem fjellpass. Say no more!

God fornøyelse og takk for følget så langt!

Ole Kristian.

Les andre blogger fra Ole Kristian Stoltenberg:

** Takk for sist, Pellizotti
** Hvor står de norske?

Les flere saker på procycling.no!

Følg oss på Facebookog Twitter!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag