*Nettavisen* Nyheter.

David og Sally er innelåst på virus-cruise: - Vil holde verden informert

To ukers ekstra ferie, eller skrekkelige dager i et flytende fengsel? Videobloggen fra en virusfast cruiseturist på Diamond Princess går viralt på Facebook.

07.02.20 09:46

De 3700 passasjerene er innesperret i lugarene sine etter at 61 av dem testet positivt for Wuhan-virus. Skipet ligger nå ankret opp utenfor Yokohama i Japan, og karantenen kan komme til å vare i opp mot to uker.

Princess Cruises opplyser fredag at 41 passasjerer, blant dem en britisk statsborger, har testet positivt for coronaviruset, melder Sky News.

En annen brite, David Abel, fortsetter å rapportere til omverdenen fra sin og konas lugar og fra lufteturer på dekk:

- Sist jeg sjekket på Facebook var det 172.000 visninger på mine små videoer. Rederiets direktør har forsøkt å kontakte meg, og jeg håper disse videoene ikke skaper vansker om bord, men de holder verden informert, ikke minst slektninger og familie av passasjerene, sier Abel i en ny video lagt ut under en luftetur på dekk fredag morgen norsk tid.

Facebook har han sendt flere nyhetsoppdateringer direkte fra skipet, ofte med glimt i øyet. I en direktesendingen fredag spøkte han med at han ikke har tid til å ringe familien, men har det travelt med å svare sine mange hundre Facebook-følgere og journalister.

Les også: Kina starter etterforskning etter at virusvarsler døde

Trenger en banan om dagen

Videoene har gått viralt, og briten er blitt intervjuet av medier over hele verden om sitt ufrivillige isolat.

– Jeg vet at romservice også får disse beskjedene. Kan noen av dem bare gi meg en banan om dagen? Det er alt jeg ønsker meg. Og om kapteinen hører dette: du trenger ikke engasjere deg i bananen. Men det hadde vært riktig godt å skylle den ned med et glass whisky, sier han i en av videoene.

Et par dager inn i karantenen later briten til å være ved godt mot, til tross for at det luksuriøse cruiseskipet er blitt forvandlet til et «flytende fengsel». Abel har spøkt med at han nå har fått to uker ekstra ferie – og har uttrykt håp om å være hjemme til jul.

Klikk på bildet for å forstørre. SENDTE DIREKTE: David Abel sendte fredag formiddag norsk en direkte videosending fra sin luftetur på dekk på cruiseskipet Diamond Princess. Skipet ligger ved havn i Yokohama og passasjerene får ikke lov til å gå i land.

SENDTE DIREKTE: David Abel sendte fredag formiddag norsk en direkte videosending fra sin luftetur på dekk på cruiseskipet Diamond Princess. Skipet ligger ved havn i Yokohama og passasjerene får ikke lov til å gå i land. Foto: Faksimile

Har fått lufte seg på dekk

I en video postet fredag morgen norsk tid er også kona Sally med, og David forteller om hvordan noen av passasjerene har fått forlate skipet er tatt hånd om av folk i hvite beskyttelsesdrakter og at mange av de gjenværende passasjerer har fått 90 minutter luftetur på dekk under forutsetning av at de bar ansiktsmasker og hansker og holdt avstand til hverandre.

David forteller at han og kona er ved godt mot og at han nå har fått bananene han spurte om. Han sier han har fått negative reaksjoner på banankommentaren, men forteller at bananer er noe han faktisk trenger daglig for å holde en urolig mage i sjakk. Samtidig gjentar han med glimt i øyet ønsket om en flaske whisky og går detaljert inn på hva slags type han ønsker seg.

Klikk på bildet for å forstørre. Passasjerer med ansiktsmasker tøyer ut på dekk om bord på cruiseskipet Diamond Princess fredag.

Passasjerer med ansiktsmasker tøyer ut på dekk om bord på cruiseskipet Diamond Princess fredag. Foto: Kim Kyung Hoon (Reuters)

Tre døgn på overtid

Cruiset forlot Yokohama 20. januar. Turen skulle egentlig ha vært ferdig 4. februar, så de er allerede over tre døgn på overtid.

– Det er en forferdelig situasjon for de fleste passasjerene. Å sitte fast her og være forvist til lugarene, sier David Abel i en av videoene.

Enkelte er heldige nok til å ha lugarer med balkong – slik David og Sally, mens andre bor billigere og uten vinduer.

Amerikaneren Sawyer Smith deler lugar med sin bror og to eldre slektninger.

– Vi har ingen vinduer og bare én stol, sier han til Reuters.

Han sier de får tiden til å gå ved å lese og se på film.

Bryllupsreise tok uventet vending

Alan og Wendy Steel giftet seg i forrige måned. Nå har bryllupsreisen tatt en fortvilende vending, og Wendy kommer til å få feire sin 52-årsdag innelåst på lugaren.

Lunsjen, som har bestått av skinke og tørt brød, er langt ifra like bra som måltidene de fikk tidligere på turen, klager Andy Steel.

– Vi behandles som fanger og kriminelle. Vi får ikke vite noe om når vi får slippe fri, sier han til Washington Post.

Japanske myndigheter opplyste torsdag at totalt 273 passasjerer på skipet er blitt testet for Wuhan-viruset og at 61 hadde testet positivt. De som har fått påvist sykdommen er blitt evakuert fra skipet. Det er uvisst hvor lenge karantenen vil vare, men det kan drøye i opp mot to uker.

Også et annet skip er satt i karantene på grunn av viruset, nemlig World Dream fra Genting Cruise Lines som ligger utenfor Hongkong. Ingen får forlate skipet før passasjerene er testet, etter at tre tidligere passasjerer testet positivt for viruset.

Klikk på bildet for å forstørre. VIDEO GÅR VIRALT: David Abel rapporterer til omverdenen fra cruiseskipet Diamond Princess. Han og kona er to av 3.700 passasjerene som er innesperret i lugarene sine etter utbrudd av coronavirus.

VIDEO GÅR VIRALT: David Abel rapporterer til omverdenen fra cruiseskipet Diamond Princess. Han og kona er to av 3.700 passasjerene som er innesperret i lugarene sine etter utbrudd av coronavirus. Foto: Faksimile (Facebook)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag