RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Døde etter medisintabbe

Foto: Arne Forbord (Rana Blad)
Sist oppdatert:
En 97 år gammel ranværing døde i oktober 2007 etter at Helgelandssykehuset Mo i Rana byttet hans medisinkurve med den til en annen pasient.

Den 19. oktober 2007 skulle pasienten sendes nordover til Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) for en operasjon for å knuse gallestein. Denne operasjonen gikk greit og uten komplikasjoner, og pasienten ble overført tilbake til Helgelandssykehuset Mo i Rana den 24. oktober, skriver Rana Blad.

To dager etterpå ble pasienten akutt dårlig og han får et hjerteinfarkt.

Feil medisinkurve
Dagen etter får pasienten besøk av legen som sendte han til UNN. Legen oppdager raskt at kurven med medisiner er svært forandret fra den hun skrev ut den hjertesyke pasienten med før overføringen.

- Vi går gjennom medisiner og oppdager til vår forskrekkelse at pasienten står på feil medisiner. Sannsynligvis har medisinkurve, som ble sendt med pasienten til UNN blitt kopiert fra en annen pasient i avdelingen, står det i sykehusjournalen.

Dermed har pasienten med hjertesvikt i vel ei uke ikke fått sin nødvendige hjertemedisin, men derimot medisin mot prostatakreft og nyresvikt.

Etter at feilen er oppdaget, blir medisinlista til pasienten umiddelbart korrigert.

Dør etter tre dager
Ei uke uten rett medisin viser seg å være skjebnesvanger for den 97 år gamle ranværingen. Tre dager etter at han blir tilbakeført på sin rette hjertemedisin sovner pasienten inn med de pårørende ved sin side.

Stort arbeidspress
I meldingen til Helsetilsynet i Nordland erkjenner Helgelandssykehuset de faktiske forholdene. De forteller at sykepleieren, som administrerte reisen til pasientene med hjerteproblemer, også hadde ansvaret for å administrere ambulanseflytransporten av en annen pasient.

- Det ble tatt kopi av feil medisinkurve. og utførende sykepleier lot ikke en annet sykepleier kontrollere papirene, skriver avdelingsoverlege Ranveig Aspevik.

I meldingen står det at utførende sykepleier i ettertid har sagt at det var et stort arbeidspress med å administrere to større pasientreiser.

Ikke tilsynssak
Assisterende fylkeslege Eli Løkken i Nordland forteller at meldingen fra Helgelandssykehuset behandlet av dem.

- Vi sendte et svar til sykehuset den 23. januar 2008, der vi sier at «Vi tar saken til orientering», sier hun.

Det innebærer at Helsetilsynet i Nordland vurderer at sykehuset har satt i verk nødvendige kvalitetsforbedrende tiltak. Hensikten med disse meldingene er å lære av feil og forebygge lignende hendelser

- Denne meldingen fra sykehuset ble ikke sendt videre som en tilsynssak til Statens helsetilsyn. Det ligger ikke inne noen automatikk i at slike meldinger fra et sykehus blir en tilsynssak. Hvis pårørende derimot leverer inn en klage, blir det en tilsynssak, sier Løkken.

Les flere saker hos Rana Blad her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere